Parlement Sloveniëbrengt regering ten val

LJUBLJANA, 23 APRIL. Het parlement van de voormalige Joegoslavische republiek Slovenië heeft gisteren het centrum-rechtse kabinet van de christen-democratische premier Lojze Peterle ten val gebracht.

Tijdens een zes uur durende zitting van de drie Kamers van het Sloveense parlement werd de voorzitter van de Liberaal-Democratische partij (LDS), Janez Drnovsek, aangewezen als de nieuwe premier. De 41-jarige Drnovsek - die in het verleden nog een jaar lang president van Joegoslavië is geweest - kreeg de steun van 126 van de 240 afgevaardigden.

Peterle leidde vanaf mei 1990 een uit zes partijen bestaande coalitie. De motie van wantrouwen tegen Peterle's regering werd ingediend door de Liberaal-Democratische partij en kreeg de steun van de Partij van Sociaal-Democratische Vernieuwing (de voormalige communisten) en de Groenen, de Sociaal-Democraten en de Sloveense Democraten. Verwacht wordt dat Drnovsek de komende dagen een centrum-rechtse coalitie zal vormen waarvan ook de voormalige communisten deel zullen uitmaken.

Drnovsek, een econoom, begon zijn politieke carrière in 1984 toen hij werd gekozen als afgevaardigde van het Joegoslavische parlement. In april 1989 werd hij tijdens directe verkiezingen gekozen als Sloveens afgevaardigde in het Joegoslavische staatspresidium. Hij versloeg daarbij verrassend de officiële kandidaat van de toen nog bestaande communistische partij. Vanaf mei 1989 vervulde hij voor een jaar het voorzitterschap van dit college.

Drnovsek is sindsdien een van de meest populaire politici in Slovenië. Hij oostte veel lof toen hij vorig jaar het federale leger wist over te halen zich uit Slovenië terug trekken.

    • Theo Engelen