Overvaller blijkt ontsnapte gevangene

AMSTERDAM, 23 APRIL. Een van de drie overvallers die dinsdag zestien mensen in gijzeling namen in een supermarkt in Amsterdam-Noord, de 29-jarige Ier B.Q, blijkt op 14 januari ontsnapt te zijn uit gevangenis De Geerhorst in Sittard.

Hij onsnapte met een topfiguur uit de Colombiaanse cocaïnemafia. Zij gebruikten bij hun ontsnapping aluminium ladders en een vuurwapen, die door helpers van buitenaf waren geleverd. Op 14 oktober 1991 werd B.Q. door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens verschillende geweldsdelicten. Hij had onder meer een vrouw beroofd en een supermarkt in Amsterdam-Zuidoost overvallen. In 1988 was B.Q ontsnapt uit een gevangenis in Londen, waar hij was veroordeeld wegens gewapende roofovervallen. Inmiddels heeft de Amsterdamse politie ook de identiteit van de andere twee supermarktovervallers kunnen achterhalen. Het gaat om de 37-jarige T.C en de 25-jarige C.E.J. Beiden hebben een Brits paspoort.