Onder de rook van de Amsterdamse ...

Onder de rook van de Amsterdamse rioolwaterzuiveringsinstallaties staat de snackcar van Chris van der Heijden.

Als de wind uit het Zuidwesten waait, vergt de verkoop van snacks en broodjes even iets meer van de beheerder van een van 's lands kleinste kantines. Maar over het algemeen heeft hij weinig last van de vieze lucht die volgend jaar bij sluiting van de installatie zelfs geheel zal verdwijnen. Het naamloze eetstulpje aan de Spaklerweg in het industriegebied achter het Amstel-station serveert dagelijks lunch en tussendoortjes voor ruim duizend hongerigen. Werknemers van kleinere bedrijven in de buurt die geen eigen kantine hebben, maken graag een ommetje voor een “prima fijn belegd broodje”, zoals de eigenaar zijn etenswaar pleegt aan te prijzen. Daarnaast bestaat de klandizie uit scholieren, vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs en een enkele verdwaalde toerist. Kenners trakteren zichzelf op de paradijselijke Kwekkeboom kroket die hier voor een schappelijke knaak met een kadetje over de toonbank gaat. Een broodje kaas kost twee piek maar daarvoor dient de autorijdende klant eerst een parkeerprobleem te overwinnen. Het verkeersbord langs de weg wijst de automobilist erop dat hij niet bij de snackcar mag stoppen. Maar het pijltje onder het verbodsbord zegt volgens de snackman dat direct achter het bord stilstaan wèl is toegestaan. De verwarring over de verkeerssituatie brengt Van der Heijden menigmaal in discussie met patrouillerende politiemensen die echter nog nooit iemand hebben durven bekeuren. Voor alle zekerheid beveelt sinds kort een kartonnen kok langsscheurende chauffeurs geen eetspecialiteiten meer aan. Hij tovert “Parkeren toegestaan” uit zijn koksmuts als grootste delicatesse van de snackcar.

    • Max Christern