NS tegen aanleg van busstation

AMSTERDAM, 23 APRIL. De Nederlandse Spoorwegen en de Amsterdams Waterfront Financieringmaatschappij keren zich tegen de aanleg van een ondergronds busstation voor het Centraal Station in Amsterdam.

Ze vrezen dat de bouw de omgeving van het stationsplein teveel zal belasten. Bovendien zou het project, waartoe de gemeenteraad vorig jaar heeft besloten, te duur zijn. De bouw van het busstation kost naar schatting 250 miljoen. De AWF, waarin de gemeente en de Internationale Nederlanden deelnemen en die de ontwikkeling van de IJ-oevers voorbereidt, is bang dat het grootste deel van 1,4 miljard gulden die het rijk beschikbaar heeft gesteld voor de infrastructuur rondom de IJ-oevers in het busstation zal verdwijnen. Het streekvervoerbedrijf NZH, dat het initiatief tot de plannen voor het ondergrondse busstation heeft genomen, is het niet met de NS en het AWF eens. Ook het gemeentevervoerbedrijf blijft achter de plannen voor de busterminal staan.