Moskouse Rode Plein is voor even te koop

MOSKOU, 23 APRIL. Op 1 mei, de dag van de arbeid, staat het Rode Plein te koop, voor één dag en voor één miljoen dollar.

De gemeente Moskou heeft de fameuze muur van het Kremlin als reclame-object te koop aangeboden op de dag waarop de arbeidersklasse traditioneel dag van de arbeid herdenkt en de lof van het communisme en de Sovjet-Unie placht te bezingen.

Dit jaar wordt de dag van de arbeid voor het eerst in decennia niet gevierd met een parade van rode banieren, raketten en gelukkige arbeiders, maar er zal wel degelijk een herdenking plaatsvinden, ditmaal gewijd aan “het nieuwe Rusland”. Bedrijven die het geld ervoor over hebben kunnen op die dag voor de genoemde som van een miljoen dollar de hele Kremlinmuur afhuren om er reclame voor hun produkten op te hangen. Er gelden slechts twee beperkingen: de huur van de Kremlinmuur mag niet in roebels worden betaald maar moet in buitenlandse valuta worden voldaan; en het mausoleum van Lenin is voor reclamedoeleinden niet beschikbaar.

Ook andere delen van het Rode Plein zijn beschibaar voor reclamedoeleinden, voor bedragen die variëren van 20.000 tot 400.000 dollar. Voor dat laatste bedrag kan een bedrijf een gigantische reclameboodschapo bevestigen op de gevel van het warenhuis GOeM, tegenover het Kremlin. (AP)