Met gekruiste benen staan helpt tegen flauwvallen

Er zijn maar weinig mensen met orthostatische hypotensie - lage bloeddruk die alleen optreedt als ze staan.

Sommigen kunnen nog geen vijf minuten staan zonder duizelig te worden en flauw te vallen. Zij hebben trucjes ontwikkeld om overeind te blijven. Een daarvan kan ook van pas komen voor mensen die incidenteel een appelflauwte krijgen, als ze het op een receptie te kwaad krijgen.

Drie onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam beschrijven (The Lancet, 11 april) de trucjes van zeven patiënten. De een doet of hij zijn schoenen dichtknoopt om zijn bloeddruk te reguleren, de ander heeft genoeg aan het buigen van haar hoofd, de volgende hurkt bij beginnende duizeligheid. Een paar patiënten gaven aan dat met gekruiste benen staan een probaat en onopvallend middel was om langer te kunnen staan.

In het AMC werd gemeten dat de bloeddruk van de patiënten redelijk op peil blijft zodra ze met gekruiste benen gaan staan. De gemiddelde bloeddruk bij deze lage-bloeddrukpatiënten steeg van 75/50 tot 95/60. Hurken werd ook onderzocht en daardoor steeg de bloeddruk naar 131/81. Hurken is dus effectiever, maar kan bezwaarlijk zijn omdat het opvalt.

De lage bloeddruk ontstaat doordat er te weinig bloed door de aderen naar het hart terugvloeit. Hoe gekruiste benen daar invloed op hebben wordt nog onderzocht. Een hypothese is dat bij het gekruist staan de spierspanning in de benen hoger is - misschien worden de spieren zelfs actief aangespannen, wat precies het gewenste effect op de bloedcirculatie kan hebben. Als op een volgende receptie veel mensen met gekruiste benen staan hoeft dat niet te betekenen dat alle toiletten bezet zijn.