Libië wijst Nederlandse diplomaat uit

TRIPOLI, 23 APRIL. Libië heeft opnieuw een aantal diplomaten en burgers van Westerse landen - onder wie een Nederlander - bevolen het land te verlaten. Inmiddels heeft Libië tegenmaatregelen genomen tegen negen landen die op basis van VN-resolutie 748 over de "Lockerbie-affaire' het Libische diplomatieke personeel hadden beperkt.

Drie Denen, die werkzaam waren in een Libische wapenfabriek, hebben het land afgelopen week verlaten nadat zij erop gewezen waren dat hun werk mogelijk in strijd is met de VN-sancties tegen Libië. Zij waren voor een Zwitsers bedrijf werkzaam in de fabriek in Rabta waar Libië zou werken aan de produktie van chemische wapens en raketten. Volgens een woordvoerster van het Deense ministerie van buitenlandse zaken zou het vertrek van de Denen het project hebben lamgelegd. Een Deense diplomaat moet Tripoli verlaten als vergelding voor de uitwijzing van een Libische diplomaat door de regering in Kopenhagen.

Libië heeft ook drie Belgische diplomaten bevolen tot zaterdag het land te verlaten. Het reageert daarmee op de uitwijzing van drie Libische diplomaten uit België die ook in Den Haag waren geaccrediteerd. Daarom moet ook de eerste secretaris van de Nederlandse ambassade, mr. Z. F. baron van Dorth tot Medler, binnen een week Tripoli verlaten. Daarna blijven nog twee Nederlandse diplomaten in Libië.

Het Libische onderzoek naar de toedracht van de aanslag op een DC-10 van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA waarbij in september 1989 in Niger 170 doden vielen, is “waardeloos”. Dat schrijft de Franse rechter Jean-Louis Bruguière die het Libische dossier heeft doorgenomen dat hem enkele dagen voor het begin van de VN-boycot ter beschikking werd gesteld. Hij wil vier Libiërs ondervragen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag.

De Libische leider Muammar Gaddafi stemt in met een proces in Kairo, voor een “gemengde rechtbank”, tegen de twee Libiërs die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag van Lockerbie. Dat meldt het persbureau Nieuw China, dat in Tripoli een vraaggesprek had met Gaddafi. (Reuter,AP,AFP)