Koers Nedlloyd herstelt zich op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 23 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vandaag opnieuw vriendelijk bij. Onder invloed van hogere openingskoersen op de buitenlandse beurzen trokken de aandelenkoersen over een breed front aan. Nedlloyd herstelde zich van het verlies gisteren en boekte nu flinke winst.

AMSTERDAM “De markt ligt er goed bij en wil wel verder naar boven, hoewel er geen speciale aanleiding voor is”, zei een handelaar vanmorgen. De aandelenkoersen op de Amsterdamse beurs bereikte gisteren een recordniveau dankzij een stijging van 0,6 punt van de CBS-koersindex. De index, waarin de slotkoersen van alle beursfondsen worden gemeten, kwam uit op 210,5 punten. Dat niveau werd één keer eerder bereikt en wel op 8 september 1989. Aan de stijging van de veel vaker gebruikte EOE-index en de CBS-stemmingsindex viel vanmorgen af te lezen dat de CBS-koersindex aan het eind van de dag naar alle waarschijnlijkheid een nieuw record zou boeken. De CBS-stemmingsindex won 0,8 punt en kwam op 127,7. De EOE-index, die gisteren 1,1 punt hoger sloot op 310,40, was tegen 13.00 uur 1,85 punt hoger.

Nedlloyd beheerste de beursgemoederen vandaag evenals gisteren het meest. Maar in tegenstelling tot de druk die het aandeel van het Rotterdamse transportconcern gisteren te verwerken kreeg, was er vandaag een opwaartse koerstrend te bespeuren. Gisteren presenteerde Nedlloyd de jaarcijfers. Na het verlies van 150 miljoen gulden over 1990 werd er het afgelopen jaar weer winst gemaakt. Maar omdat het grootste gedeelte daarvan niet afkomstig is uit de kernactiviteiten waren beleggers aanvankelijk argwanend.

Gisteren verloor het aandeel daardoor uiteindelijk zes dubbeltjes op 54,60 gulden. Maar vandaag was er herstel. “Het blijkt dat de operationele activiteit van de kernactiviteiten aanzienlijk is verbeterd en dat is de goede boodschap van Nedlloyd”, zei een handelaar vanmorgen. De winst bedroeg vandaag bijna twee gulden. Omstreeks het middaguur was het aandeel 56,50 gulden waard. De omzetten waren volgens handelaren redelijk groot.

Nedlloyd was de voortrekker voor meerdere herstellende fondsen die profiteren van de optimistische stemming op het Damrak. De chemieconcerns Akzo en DSM boekten beide winst. Akzo klom 1,40 gulden naar 151,90 gulden. DSM werd een gulden duurder op 110,30 gulden.

Ook over Hoogovens is de beurs enthousiast. Volgens een handelaar heeft het staal- en aluminiumfonds gisteren op de jaarvergadering de zeer voorzichtige voorspellingen voor 1992 gehandhaafd, maar kunnen de werkelijke resultaten daar alleen maar boven liggen. Hoogovens won 1,40 gulden op 56 gulden.

Philips, dat de afgelopen dagen gevraagd was, klom vier dubbeltjes naar 36,70 gulden. Het bericht dat het Eindhovense concern denkt aan een grote investering in de chipfabricage.

Heineken makte en flinke sprong door 3,30 gulden te winnen. Het aandeel was omstreeks het middaguur inmiddels 196,30 gulden waard. Dat betekende een nieuw "all time high' na het vorige record dat op 7 april van dit jaar gevestigd werd. Toen bedroeg de koers 195,60 gulden.

NEW YORK Op Wall Street was gisteren weinig te beleven. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3338,78 punten, 4,47 punten lager dan op dinsdag. De omzet kwam uit op ruim 200 miljoen aandelen. Het aantal dalers onder de verhandelde fondsen was iets groter dan het aantal stijgers. De bankaandelen zijn nog steeds in trek, maar voor de overige fondsen bestond geen buitensporige belangstelling. De handelaren richtten zich vrijwel uitsluitend op de kwartaalcijfers, maar de gisteren bekendgemaakte resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven gaven een verdeeld beeld te zien.

LONDEN Het groeiende vertrouwen in herstel van de Britse economie stuwde de aandelenkoersen op de Londense beurs vanmorgen verder omhoog. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 18 punten lager sloot op 2.607,8, noteerde omstreeks het middaguur 18,2 punten hoger.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen fors hoger maar moesten in de loop van de morgen iets van hun winst prijsgeven. Handelaren wezen op de grote vraag naar fondsen uit automobiel-industrie. Daimler-Benz en Volkswagen lagen daardoor goed in de markt. Vooral Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,8 punten hoger sloot op 1.753,3, stond omstreeks het middaguur 3,32 punten hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio liet zich vandaag van een zonnige kant zien. Het Nikkei-225-koersgemiddlde ging met 562,93 punt omhoog tot 17.402,05, waarmee de stijging uitkwam op 3,3 procent. Na de sterke verliezen van de afgelopen tijd konden de handelaren daardoor weer even opgelucht ademhalen. Maar volgens beursanalisten is echt optimisme nog lang niet gerechtvaardigd. Een sterke opleving van de Japanse economie zit er volgens velen nog niet in. De koersstijging van vandaag kwam vooral door het optreden van koopjesjagers.