Indonesische minister stelt Nederland gerust

JAKARTA, 23 APRIL. Vanuit het Spaanse Sevilla liet de Indonesische minister van handel dr. Arifin M. Siregar deze week aan Nederland weten dat Jakarta de economische betrekkingen wenst voort te zetten en die zelfs wil intensiveren.

“Ik word regelmatig gebeld door mijn contacten in Nederland, die graag willen weten hoe het nu verder moet met de Nederlandse handel en investeringen in Indonesie”, aldus de minister tijdens een persconferentie. In Sevilla bezocht hij deze week de World Expo '92, waarna hij afreisde naar Frankrijk. Vandaag arriveert hij met een uitgebreide handelsmissie in Nederland.

“Vanuit Nederland vraagt men mij bij voortduring of de verzekering onzerzijds dat de economische betrekkingen gewoon worden voortgezet meer is dan een plichtpleging”, aldus de minister. Hij noemde de Indonesische opstelling "duidelijk': Jakarta wil de economische relaties met Nederland niet alleen voortzetten maar zelfs intensiveren, met name via particuliere, niet-regeringskanalen. “Het enige wat we hebben gestopt is de hulprelatie van overheid tot overheid”, zei Siregar.

De minister, die ooit zijn graad haalde aan de Economische Hogeschool in Rotterdam, zei zich te realiseren dat particuliere ondernemers in Nederlands sinds de hulpweigering in onzekerheid verkeren. Hij herhaalde daarom nog eens het regeringsstandpunt: “Wij willen graag dat de bilaterale economische contacten buiten de overheidssector doorgaan.”