IMF voorziet in 1993 herstel van wereldeconomie

WASHINGTON, 23 APRIL. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verwacht in 1993 een herstel van de wereldeconomie. De economische groei zal volgend jaar 3,6 procent bedragen. Voor dit jaar wordt een groei van 1,4 procent verwacht.

Dit staat in het halfjaarrapport van het IMF, dat vandaag is gepubliceerd.

De groei van de wereldeconomie is dit jaar slechts half zo groot als het IMF een half jaar geleden voorspelde. Het IMF wijt dit aan het mislukte herstel van de Amerikaanse economie, vorig jaar, dat grote gevolgen had voor de economische resultaten van Japan en de Europese gemeenschap. Een andere remmende factor op de wereldgroei is de economische chaos in de voormalige Sovjet-Unie.

Met name de ontwikkelingslanden doen het goed: de groei zal er in 1992 naar verwachting op 6,7 procent uitkomen. Voor 1993 verwacht het IMF een groei van 3,6 procent. In 1991 daalde de groei van de wereldeconomie met 0,3 procent (Japan +4,5 procent, EG +0,8 procent, VS -0,7 procent). De groei in de ontwikkelingslanden (met uitzondering van Oost-Europa en het GOS) bedroeg vorig jaar 3,3 procent. Dit is volgens het IMF vooral te danken aan het feit dat de economische hervormingen die in veel ontwikkelingslanden worden doorgevoerd, vruchten beginnen af te werpen. De groei was het grootst in Azië (5,8 procent), gevolgd door Latijns Amerika (2,8 procent), Afrika (1,4 procent) en het Midden-Oosten (0,4 procent). In Oost-Europa en het GOS daalde de produktie 16 procent. Voor dit jaar voorspelt het IMF een daling van 14,6 procent.

Belangrijkste bedreiging voor toenemende groei van de wereldeconomie dit jaar is, volgens het IMF, het aanhoudende hoge renteniveau in Duitsland en andere Europese landen, dat de groei in Europa afremt. Het hoofd van de onderzoeksstaf van het IMF, Michael Mussa, noemde het bij de presentatie van het rapport “gepast” dat de Duitse Bundesbank een strak monetair beleid voert om het gevaar voor inflatie te beteugelen. Het nadeel is dat dat de economische ontwikkeling afremt. Om de ontwikkeling te stimuleren kan de rente worden verlaagd, maar alleen, volgens Mussa, als de regering in Bonn ernst maakt met vermindering van het begrotingstekort. Een andere bedreiging van de verdere groei van de wereldeconomie is de instabiele financiële situatie in Japan.

Het rapport komt vlak voor de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank die dit weekeinde in Washington begint. De vergadering zal in het teken staan van de toetreding van Rusland en de overige ex-Sovjet-republieken tot het IMF. Zondag komen de ministers van financiën en de directeuren van de centrale banken van de rijkste zeven industrielanden (G-7) eveneens in Washington bijeen om te praten over de groei van de wereldeconomie en de hulpverlening aan de republieken van het GOS. Voor deze bijeenkomst is ook Jegor Gaidar, de Russische vice-premier en de architect van de Russische economische hervormingsprogramma's, uitgenodigd. (AP, UPI, ANP)