Hans Richter

Tentoonstelling "Hans Richter. Schilder en filmer'. 25 april t/m 21 juni. Nederlands Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam.

Tot de vele activiteiten die het Nederlands Filmmuseum in het Nationale Museumweekend (25 en 26 april) organiseert, behoort de opening van een expositie over de Duitse avantgardistische kunstenaar en filmer Hans Richter (1888-1976). Nadat Richter in 1916 in contact was gekomen met de Dada-groep, experimenteerde hij met vorm, kleur en ritme. Via "rolschilderijen' kwam Richter tot de abstracte film, waarvan hij de eerste (Rhythmus 21) in 1921 regisseerde. Na 1933 verbleef Richter enige tijd in Nederland, waar hij onder meer voor Philips documentaires maakte, alvorens in 1941 definitief naar de Verenigde Staten te vertrekken. De nadruk in de door het Goethe Institut samengestelde tentoonstelling ligt op materiaal over Richters Nederlandse periode en zijn invloed op de Nederlandse film.