Frans parlement begint debat over "Maastricht'

PARIJS, 23 APRIL. De belangrijkste oppositiepartijen in Frankrijk werken mee aan een parlementaire behandeling van het verdrag van Maastricht, zo bleek gisteren. Zowel het UDF van oud-president Giscard d'Estaing als de Gaullistische RPF van Jacques Chirac kondigde aan amendementen in te dienen op de tekst van de regering. Eerder had Chirac om een referendum gevraagd.

Het Franse kabinet diende gisteren bij het parlement de tekst in waarmee de grondwet moet worden aangepast aan het verdrag van Maastricht. Het gaat om een hoofdstuk van twee artikelen waarmee de ene Europese munt, een gemeenschappelijk visumbeleid en deelneming door EG-burgers aan lokale en Europese verkiezingen mogelijk worden gemaakt.

In afwijking van de geest van het verdrag van Maastricht zal het buitenlanders niet worden mogelijk gemaakt in Frankrijk tot burgemeester of loco-burgemeester te worden gekozen. Dit om te voorkomen dat zij langs die weg zeggenschap kunnen krijgen over de politie of het recht krijgen om leden van de Senaat, de Franse Eerste Kamer, te kiezen.

In Luxemburg is het verzoek van de oppositie om het verdrag van Maastricht aan een referendum te onderwerpen gisteren afgewezen. Het parlement besloot gisteren om, zoals de regering had voorgesteld, op 2 juli over het verdrag te stemmen. Ook hier is het kiesrecht voor buitenlanders reden voor bezwaren. Eén op de vier inwoners van het staatje is buitenlander. (Reuter)