Burgemeester van Goes stapt op na conflict

MIDDELBURG, 23 APRIL. Burgemeester T.R. Seinstra (CDA) van Goes stapt op. Hij heeft minister Dales gisteren in een brief gevraagd zijn vertrek te regelen. Burgemeester Seinstra werd 11 maart op non-actief gesteld na een diepgaand conflict met zijn vier wethouders. Zij weigerden nog langer met de burgemeester samen te werken, omdat hij zich "ernstig a-collegiaal' zou hebben opgesteld. Ook zou hij onrechtmatige declaraties hebben ingediend.

Eind maart stelde een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Goes zich achter de wethouders. Ook de gemeenteraad vond dat het aanblijven van Seinstra "schier onmogelijk' was. Daarna ontstond een periode van onduidelijkheid. De commissaris van de koningin in Zeeland deed enkele bemiddelingspogingen, in de hoop dat de breuk nog gelijmd kon worden. Maar de kans op succes werd steeds kleiner: de wethouders hielden voet bij stuk, en verwezen naar de uitspraak van de gemeenteraad.

Gisteren concludeerde Seinstra zelf dat er “geen uitzicht meer is op herstel van de onderlinge verhoudingen”. Hij heeft minister Dales gevraagd een regeling te treffen die het hem mogelijk maakt op te stappen. De burgemeester heeft daarmee geen ontslag ingediend. Een dergelijk verzoek zou voor hem nadelige financiële gevolgen kunnen hebben.

Het ministerie van binnenlandse zaken zou zich zo snel mogelijk over de zaak buigen. In Goes werd vanmorgen opgelucht gereageerd op de brief van Seinstra. “Niet omdat we blij zijn met zijn vertrek, maar gewoon omdat er nu weer een stap is gezet. De afgelopen weken was het windstil”, aldus een woordvoerder van de gemeente, .

Burgemeester Seinstra (51) werd in 1989 benoemd in Goes. Daarvoor was hij burgemeester van Nieuwkoop.