Belgen fluiten nationale voetbalploeg ondanks overwinning massaal uit

BRUSSEL, 23 APRIL. België is na de eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi voor het WK-voetbal van 1994 massaal uitgefloten door zijn eigen supporters. Cyprus werd met slechts 1-0 verslagen. Marc Wilmots van KV Mechelen was in de 24ste minuut matchwinnaar.

Eén doelpuntje was veel minder dan de 18.000 toeschouwers in Brussel verwachtten. Bondscoach Pol van Himst, negen maanden geleden opvolger van de oude Guy Thys, zag zijn ploeg besluiteloos zijn bij de afronding. In de eerste helft kreeg België vijf goede kansen, slechts één werd benut. In de tweede helft ontworstelde Cyprus zich aan de druk, kwam ook wat vaker over de middenlijn, maar kwam niet in de buurt van het doel van Preud'homme.

Ook Spanje heeft met weinig oogstrelend voetbal het WK-kwalificatietoernooi ingezet. In Sevilla, waar de tribunes opmerkelijk leeg waren (11.000 toeschouwers) werd met 3-0 van Albanië gewonnen. De Real-spelers Michel (2x) en Hierro scoorden.

Duitsland, straks in Zweden één van de EK-tegenstanders van Nederland, kwam in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechoslowakije in Praag tot 1-1. Thomas Hässler bracht de bezoekers in de 40ste minuut op voorsprong uit een vrije trap. Drie minuten later werd het alweer gelijk door Bilek uit een strafschop. De Duitsers misten hun aanvoerder Lothar Matthäus als centrale middenvelder. Hij zal wegens een zware knieblesuure ook bij het komende EK ontbreken.

Voor de wedstrijd deden zich in de binnenstad van Praag incidenten voor. De Tsjechische politie pakte 27 Duitsers op en dirigeerde ze voor de afstrap over de grens. Ze mogen een jaar lang niet terugkomen. Op weg naar Praag werden vier wagons vernield. Op het Wenceslasplein misdroegen 200 fans, onder wie neo-facistische skinheads, zich. Ze gooiden stenen en rotjes naar politie-auto's. De politie greep in met de wapenstok en loste waarschuwingsschoten nadat bij een Duitser een pistool was gevonden. (Reuter/SID)