Amsterdamse beurs terug op recordniveau van 1989

AMSTERDAM, 23 APRIL. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn terug op het hoogste niveau dat zij ooit hebben bereikt. De CBS-koersindex, die aan het eind van de dag wordt opgemaakt en de stemming voor de gehele aandelenmarkt meet, sloot gisteren 0,6 punt hoger op 210,5. Dat was exact gelijk aan het hoogste punt aller tijden dat op 8 september 1989 werd gemeten.

Sinds die datum zakte de CBS-koersindex steeds verder terug. Een mini-crash in oktober 1989 gaf de koersindex een flinke knauw. De daling zette daarna door tot de eerste dagen van de Golfoorlog in januari 1991 toen de index op 162,3 een dieptepunt bereikte.

De CBS-koersindex geeft, meer dan de veel frequenter gebruikte EOE-index en de CBS-stemmingsindices, een nauwkeurig beeld van de gehele beurs. In de CBS-koersindex zijn alle in Amsterdam genoteerde beursfondsen op basis van hun marktkapitalisatie meegewogen.

De aandelenkoersen op het Damrak openden vanmorgen hoger. De EOE-index, die gisteren 1,1 punt hoger sloot op 310,40, won vanmorgen weer ruim een punt. De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,7 punt hoger sloot op 126,9, noteerde omstreeks het middaguur vanmorgen 0,6 punt hoger. De CBS-koersindex wordt opgemaakt op basis van slotkoersen na de sluiting van deze editie.