Vanaf 1 mei verbod op straathandel in Moskou

MOSKOU, 22 APRIL. Het gemeentebestuur van Moskou gaat de illegale straathandel aan banden leggen. Vanaf 1 mei mogen burgers in het centrum van Moskou geen goederen meer te koop aanbieden.

De straathandel heeft de laatste weken buitenproportionele vormen aangenomen, volgens het stadsbestuur, en het scheelt maar weinig of ook het Rode Plein heeft de functie van marktplaats gekregen.

De loco-burgemeester van Moskou, Joeri Loejkov, maakte gisteren bekend dat hij over de straathandel zal overleggen met de Russische president Jeltsin om ervoor te zorgen dat de maatregelen van het Moskouse stadsbestuur niet indruisen tegen het presidentieel decreet van 23 januari over de vrije handel.

Volgens het persbureau Interfax heeft de politie in Moskou reeds opdracht gekregen om de trottoirs “schoon te vegen”.

Sinds de Russische president de "privé-handel' heeft toegestaan, hebben duizenden Moskovieten bezit genomen van het hoofdstedelijk centrum om hun handeltje aan de man te brengen. Er is van alles te koop in de geïmproviseerde standjes: schoenen, flessen coca-cola, vlees, kaas en een enkele keer elektronica. De straatverkoop van voedingsmiddelen werd vorige week al verboden, omdat het aantal gevallen van voedselvergifting onrustbarend steeg.

Het persbureau Tass meldt dat het stadsbestuur zijn burgers zal voorstellen om een plaatsje te zoeken op een van de permanente marktplaatsen in de stad. Voor goederen die nog niet te koop zijn in de Moskouse winkels, zullen waarschijnlijk verkoopvergunningen worden afgegeven. (AFP)