Taxichauffeurs maken einde aan acties na bemiddeling van Peper

ROTTERDAM, 22 APRIL. Actievoerende taxichauffeurs in Rotterdam hebben afgelopen nacht kort voor één uur hun acties beëindigd.

Zij zijn voorlopig tevreden met de uitkomsten van een overleg met burgemeester dr. A. Peper, gisteren aan het eind van de middag in het stadhuis.

Peper werd gisteren gevraagd te bemiddelen in het conflict tussen de provincie Zuid-Holland en Rotterdamse en Haagse taxichauffeurs. Hij deed de suggestie het taxibeleid “in een regionaal jasje te steken”. Hij denkt daarbij aan een gemeenschappelijke regeling waarin Rotterdam en de andere Rijnmondgemeenten deelnemen. Peper, die zei dat hij nieuwe blokkades niet zal tolereren, heeft de taxichauffeurs gevraagd binnen twee weken met een concreet plan te komen.

Peper is met de chauffeurs van mening dat sprake is van een “overdosis aan vergunningen”. Hij wil een commissie instellen om het vergunningenstelsel te beheren. In die commissie moet ook de taxiwereld vertegenwoordigd zijn. Op korte termijn zal Peper een gesprek voeren met gedeputeerde T. Jansen van de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor het taxibeleid.

Gistermiddag kwamen honderdvijftig chauffeurs bijeen voor het stadhuis aan de Coolsingel, in afwachting van het onderhoud met Peper. Voor ongeveer dertig actievoerders duurde het wachten te lang; zij probeerden in het stadhuis de kamer van B en W binnen te dringen, waar het college juist aan het vergaderen was. De deur was door de beveiligingsdienst afgesloten. Een beveiligingsbeambte kreeg van een van de chauffeurs een klap tegen het hoofd. Zijn verwondingen bleken mee te vallen: hij was vanmorgen weer aan het werk. Betrokken taxichauffeurs verklaarden gisteren dat hij “tegen een deur” was aangelopen.