Snelle behandeling ziektewet-patiënt

DEN HAAG, 22 APRIL. Ziekenhuizen willen werknemers die als gevolg van wachtlijsten in ziekenhuizen onnodig lang een ziektewet-uitkering krijgen eerder behandelen. Dat maakte voorzitter drs. C. Dijkers vanmorgen bekend op een ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De ziekenhuisorganisatie verwacht binnen enkele maanden afspraken te kunnen maken met de Federatie van Bedrijfsverenigingen om snellere behandeling van patiënten met een ziektewet-uitkering mogelijk te maken. Dit zou kunnen door het (tijdelijk) creëren van extra behandelcapaciteit. Aanvankelijk gaat het om een experiment.

De bedrijfsverenigingen hebben nog geen toezegging gedaan geld beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de capaciteit. De ziekenhuizen hebben extra geld nodig om bijvoorbeeld 's avonds en in de weekeinden operatiekamers open te stellen. Hoewel patiënten met een ziektewet-uitkering wat de ziekenhuizen betreft voorrang kunnen krijgen, zou uitbreiding van de behandelcapaciteit ook aan andere patiënten ten goede komen omdat de wachtlijsten sneller korter worden.

Ongeveer 20 procent van het ziekteverzuim (dat langer dan zes weken duurt) is een gevolg van onnodig wachten op behandeling in het ziekenhuis. De bedrijfsverenigingen schatten de verspilling als gevolg van de lange wachttijden op 200 tot 300 miljoen gulden per jaar. Een groot deel daarvan kan worden bespaard als werknemers met een ziektewet-uitkering sneller voor behandeling aan bod komen.