Serviërs beschieten stadsdeel met zware kanonnen vanaf de heuvels; Om Sarajevo wordt fel gevochten

SARAJEVO, 22 APRIL. Met zware artilleriebombardementen en vrijwel constant machinegeweervuur is de slag om de Bosnische hoofdstad Sarajevo gisteren de gehele dag en avond doorgegaan. De Serviërs voerden een urenlang en zwaar artilleriebombardement uit op de wijk rondom het parlement. Aansluitend kwam ook de oude stad onder mortiervuur. Ook rondom het hoofdkwartier van de Europese waarnemersmissie werd zwaar gevochten.

De bombardementen werden vanochtend hervat in de wijk die de Serviërs willen bezetten, Novo Sarajevo, en in de oude stad. Gevochten werd vanochtend ook in de voorstad Ilidja, waar de Europese waarnemers en veel journalisten wonen. Een van de waarnemers deed een dramatisch beroep op de vechtenden ter plaatse om zich met de Europese waarnemersmissie in verbinding te stellen om tot een plaatselijk staakt-het-vuren te komen.

Volgens Radio Sarajevo liggen er lijken in het park rondom het hotel waar de Europese missie gevestigd is. Een journalist van het televisienieuwsagentschap Visnews zou gewond zijn. De regering van Bosnië gaf de moslim-eenheden opdracht het vuren in en rondom Ilidja te staken, kennelijk zonder dat dit een onmiddellijk einde van de strijd ten gevolge had. Volgens de radio zou het Servische perscentrum, dat eveneens in het hotel gevestigd was, daaruit inmiddels vertrokken zijn. In de buurt zou het Joegoslavische leger zes tanks hebben staan.

De Bosnische politie, die vrijwel uitsluitend met machinegeweren is bewapend, had de eerste aanval gisteren aanvankelijk weten af te slaan. Met ten minste vier zware kanonnen - TV Sarajevo liet hun locatie vanaf een hoog punt in de stad zien - begon daarop een uitvoerige beschieting van het stadsdeel Novo Sarajevo, dat de Servische eenheden willen veroveren. Voor de verdediging van de stad door de territoriale verdediging van de wettige regering van Bosnië-Herzegovina werden 's middags per bus enkele honderden strijders aangevoerd, die volgens ooggetuigen een tegenaanval hebben uitgevoerd bij de heuvel Vraca, waar de artillerie staat opgesteld. De tegenaanval heeft de zware artillerieaanval in de avonduren in ieder geval niet kunnen voorkomen.

Enkele van de honderden granaten kwamen neer op de overwegend door moslims bewoonde oude stad, waar zich onder andere het hoofdbureau van politie bevindt.

Pag.5: Leger afzijdig in Sarajevo

Hoeveel doden en gewonden er bij de strijd gevallen zijn, is in de algemene verwarring in de stad moeilijk na te gaan. Ambulances konden de plek des onheils door aanhoudend vuren in veel gevallen niet bereiken. Een aantal directeuren van ziekenhuizen en andere medische instellingen deed vanochtend een beroep op sluipschutters en anderen in Sarajevo, het schieten op hun instelling te staken.

De regering in Sarajevo maakte bekend morgen de komst te verwachten van de Portugese minister van buitenlandse zaken en de onderhandelaar van de Europese Gemeenschap in Joegoslavie, Lord Carrington. Naar verluidt zouden zij willen proberen de strijdende partijen, in essentie de Servische partij SDS en de wettige, nu nog voornamelijk uit moslims en Kroaten bestaande overheid van Bosnie-Herzegovina tot onderhandelingen te bewegen.

Nadat het bombardement op de historische binnenstad was begonnen, deed een lid van het staatspresidium van de republiek, kennelijk op eigen houtje, een oproep aan de Amerikaanse president George Bush, militair te intervenieren. President Izetbegovic verklaarde tegenover de televisie, dat het hier niet de officiele politiek van zijn regering betrof. Die blijft, aldus de president, onveranderlijk gericht op een combinatie van militaire verdediging en diplomatieke inspanning.

Volgens president Alija Izetbegovic zijn er aanwijzingen, dat het Joegoslavische leger zich tot nu toe afzijdig houdt bij de strijd in de Bosnische hoofdstad. Wel wordt actieve betrokkenheid van het Joegoslavische leger gemeld vanuit andere strijdtonelen in de republiek, zoals in Derventa, Bosanski hacek Samac en Travnik. In deze plaatsen vindt het leger voornamelijk Kroatische eenheden tegenover zich. Volgens Radio Sarajevo is de stad Mostar gisteren voor de tweede keer binnen een week met artillerie van het leger beschoten.

Een woordvoerder van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties deelde mee, dat de VN voorlopig hun gebouwen in Sarajevo niet zullen verlaten. De VN zouden ook niet van plan zijn, hun hoofdkwartier van de vredesmacht in Kroatie in Sarajevo op te geven. Militairen van de vredesmacht, UNPROFOR, gingen op zeker moment in dekking rondom een van hun legeringsgebouwen, het "Rainbow hotel', waar zich ook de staf van het Nederlandse bataljon bevindt. Aan het begin van de strijd gisteren hebben pantserwagens van UNPROFOR geholpen met het afvoeren van gewonden. Medewerkers van andere hulporganisaties, zoals het Internationale Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen moesten gisteren tijdelijk hun werkzaamheden staken.

De televisie van Sarajevo wist, ondanks een mortierbombardement op de studio's, de gehele dag in de lucht te blijven. Ook het hoofdverdeelcentrum van de elektriciteit in Sarajevo kwam onder vuur te liggen. Een beschieting van een benzinestation in Novo Sarajevo had een omvangrijke brand ten gevolge, zonder dat echter de voorraadtanks in de lucht vlogen.

De bevolking van de stad bleef gisteren en vandaag bijna geheel binnenshuis. Winkels bleven dicht, ook die voor voedsel. Het openbaar vervoer functioneerde niet. In de oude binnenstad zag men vanochtend de inwoners, die de nacht veelal in gemproviseerde schuilkelders hadden doorgebracht, bezig met het opruimen van de scherven der vele gebroken ruiten. Aan de Maarschalk-Titostraat bijvoorbeeld is het traditierijke koffiehuis Oloman verwoest. Ook zijn alom de inslagen van kogels van sluipschutters te zien, die zelfs ten tijde van de hevigste bombardementen actief zijn gebleven.

    • Raymond van den Boogaard