Praag maakt weg vrij voor effectenbeurzen

PRAAG, 22 APRIL. Het Tsjechoslowaakse parlement heeft gisteren een wet aanvaard die de handel in effecten mogelijk maakt. Hierdoor kunnen de beurzen van Praag en Bratislava na veertig jaar communisme worden heropend.

De beurzen zullen onafhankelijk opereren onder toezicht van de regionale ministeries van financiën in de Tsjechische en Slowaakse republieken. Functionarissen hopen dat de effectenbeurzen nog dit jaar van start gaan.

De deelname van buitenlands kapitaal in de beurzen moet voorlopig beperkt blijven tot 30 procent. De staatscontrole over buitenlands kapitaal zal waarschijnlijk nog enkele jaren worden gehandhaafd, totdat de markt is gestabiliseerd. Er mag alleen via officiële banken en makelaars worden gehandeld.

Het volume van aandelen en obligaties is nog te gering voor een echte financiële markt. Deze situatie zal naar verwachting sterk verbeteren door de privatisering van staatsbedrijven. Minister Vaclav Klaus (financiën) verklaarde dat Tsjechoslowakije eind van dit jaar twee- tot drieduizend vennootschappen zal tellen. De ondernemingen zullen een gezamenlijke waarde hebben van 33 miljard dollar. Door de "coupon-privatisering' wordt voor een waarde van 9 miljard dollar aan vouchers gedistribueerd onder 8,5 miljoen mensen. Deze vouchers worden verhandelbaar als aandelen. (Reuter, AP, AFP)