Oud-minister Ceausescu pleegt zelfmoord na vonnis

BOEKAREST, 22 APRIL. Ioan Totu, voormalig minister van buitenlandse zaken en lid van de partijtop tijdens het regime van Nicolae Ceausescu, heeft gisteren zelfmoord gepleegd, een dag nadat het Roemeense Hooggerechtshof hem tot zestien jaar gevangenisstraf had veroordeeld.

Volgens het Roemeense persbureau Rompres hing Totu zich op met behulp van een waslijn. Hij was op het moment van de zelfmoord nog op vrije voeten. Hij was in december vrijgelaten nadat een lagere rechtbank hem had vrijgesproken. Tegen deze uitspraak ging de produreur-generaal bij het Hooggerechtshof in beroep.

De uitspraak in dat hoger beroep had maandag plaats. Totu, die zestig jaar oud is geworden en die in de jaren tachtig minister van buitenlandse zaken is geweest, werd samen met twintig voormalige partijkopstukken veroordeeld. Hij kreeg daarbij de zwaarste straf die werd uitgesproken wegens moord en medeplichtigheid aan moord tijdens de revolutie van december 1989. De vice-voorzitter van het Hooggerechtshof, Valeriu Bogdanescu, heeft geweigerd toe te lichten waarom Totu tot de zwaarstbestraften behoorde.

Totu is, na Ceausescu's broer Marin en Ceausescu's zwager Nicolae Agache, de derde voormalige medewerker van Ceausescu die door zelfmoord aan gevangenisstraf ontkomt. (Reuter)