Nedlloyd valt terug na cijfers over '91 op rustig Damrak

AMSTERDAM, 22 APRIL. Op een rustige en vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs openden de aandelenkoersen vanmorgen iets hoger. Daf en Hoogovens waren gevraagd en Begemann kon zich herstellen na de koersval van gisteren. Nedlloyd zakte terug na de presentatie van de jaarresultaten.

AMSTERDAM De hogere slotkoersen op Wall Street en in Tokio en de hervatting van de koersrally in Londen motiveerden de handel op het Damrak vanmorgen tot hogere openingskoersen. De iets hogere dollar (1,8760 gulden omstreeks het middaguur) en de hogere obligatiemarkt hielpen de markt verder omhoog. De EOE-index, die gisteren 0,95 punt lager sloot op 309,30 punten, was om 13.00 uur 0,87 hoger. De omzetten bleven volgens handelaren laag.

Nedlloyd was een van de weinige fondsen die in het oog sprongen. Het transportconcern presenteerde vanmorgen de resultaten over 1991. Na het teleurstellende jaar 1990, waarin een verlies optrad van 148 miljoen gulden, heeft Nedlloyd in 1991 de boeken afgesloten met een netto winst van 145 miljoen gulden. Gezien de samenstelling van de winst zal echter nog geen dividend worden betaald. Het verbeterde resultaat is voor een groot deel veroorzaakt door boekwinsten op verkochte materiële vaste activa en op gedesinvesteerde financiële vaste activa. Desinvestering van meerderheidsdeelnemingen heeft geleid tot een boekwinst van 187 miljoen gulden. De bij de verkoop van Union Air Transport ontvangen goodwill van 54 miljoen gulden is rechtstreeks aan het eigen vermogen toegevoegd.

Het ontbreken van een dividend veroorzaakte teleurstelling bij beleggers. Daarnaast viel handelaren en analisten met name de winst uit bedrijfsactiviteiten tegen. Over 1991 kwam de deze operationele winst uit op 80 miljoen gulden tegenover 25 miljoen gulden in 1990. “Sommigen hadden verwacht dat dit cijfer dit jaar al wat hoger zou liggen, maar het blijkt dat we nog even geduld moeten hebben”, aldus een handelaar vanmorgen.

De koers van het Rotterdamse transportconcern zakte twee kwartjes naar 54,70 gulden nadat eerder op de dag een verlies van een gulden was gemeten. Voor het lopende boekjaar ziet Nedlloyd verdere verbetering van de resultaten. Maar de top van Nedlloyd weigerde vanmorgen een voorspelling te doen over de omvang van de winst over 1992.

De koerswinst voor Daf was opvallend. De koers van de vrachtwagenfabrikant schoot bijna drie procent omhoog. Aan het begin van de middag was het aandeel 24,40 gulden waard, zeven dubbeltjes meer dan gisteren aan het eind van de handelssessie.

Hoogovens, dat vandaag zijn jaarvergadering had, klom zes dubbeltjes naar 54,50 gulden. Het bericht dat het concern van plan is de walserij voor kwartoplaat, de Walserij West, tegen het einde van dit jaar te sluiten, is positief ontvangen.

Begemann herstelde zich gedeeltelijk voor de grote koersval van 8,50 gulden die het gisteren in het laatste uur van de handel te verwerken kreeg. Vandaag klom de koers weer vier gulden al bleven de omzetten net als gisteren beperkt. Handelaren noemden het “nogal dubbelzinnige” jaarverslag van de Begemann-groep, dat vorige week vrijdag werd gepresenteerd, als oorzaak voor de opmerkelijke koersbeweging.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren hoger gesloten dankzij de goede resultaten over het eerste kwartaal bij de banken, waardoor de bankaandelen stevig konden aantrekken. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriële fondsen zich tegen het einde van de handel herstelde en de sessie afsloot met een winst van 6,95 punten op 3343.26 punten.

Computergestuurde aankoopprogramma's traden tegen het einde van de handel in werking. De koersen van bankaandelen stegen en de Dow, waarin de banksector zwaar wordt gewogen, kroop een half uur voor het einde van de handel omhoog.

LONDEN De koersrally, die naar aanleiding van de winst van de Conservatieven in Groot-Brittannië was ontstaan maar gisteren even onderbroken werd, ging vandaag weer verder. Het sterke pond sterling en de winst van Wall Street en Tokio waren de voornaamste inspiratiebronnen op de Britse beurs. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 12,8 punten lager sloot op 2.625,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,2hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen hoger. Vooral Siemens, Deutsche Bank en Volkswagen waren gevraagd. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 2,73 punten lager sloot op 1.746,50 punten, noteerde omstreeks het middaguur 5,3 hoger.

TOKIO De beurs van Tokio sloot vandaag hoger na een rommelige sessie. De index-gerelateerde verkopen duurden voort, maar daar tegenover stond vraag voor een aantal sectoren. High tech-, "groene' waarden en banken waren gevraagd, maar handelaren meenden dat de koersen in Tokio de komende dagen weer onder druk zullen staan. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 51,79 hoger op 16.839,12.