Mubarak koestert nog hoop op oplossing Libische crisis

KAIRO, 22 APRIL. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft gisteren na een ontmoeting met de Libische leider Muammar Gaddafi gezegd dat hij nog een “sprankje hoop” koestert dat Tripoli met het Westen tot overeenstemming zal komen. Mubarak sprak met Gaddafi op de Egyptische luchtmachtbasis Sidi Barani, aan de grens met Libië.

Mubarak zei dat het overleg een voortzetting was van de pogingen van beide zijden om te komen tot een oplossing van het conflict en beëindiging van de boycotmaatregelen die de Verenigde Naties tegen Libië hebben uitgevaardigd. De VN besloten tot de strafmaatregelen nadat Tripoli uitlevering aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië had geweigerd van de twee verdachten van de bomaanslag op het Amerikaanse Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, waarbij eind 1988 270 mensen om het leven kwamen. Alle vliegverkeer van en naar Libië is sinds vorige week verboden, de wapenleveranties zijn gestaakt, terwijl de diplomatieke contacten op een laag pitje zijn gezet. Libië mag nog wel zijn olie exporteren. Mubarak zei niet te verwachten dat de sancties voorlopig zullen worden verscherpt.

Gevraagd naar een mogelijke vreedzame regeling van de crisis zei Mubarak: “Wij zijn niet in staat van oorlog en we moeten niet over de militaire optie praten omdat militaire oplossingen niemand ten goede komen, integendeel ze compliceren het probleem en zullen de wrok verhevigen.” Gaddafi gaf na de ontmoeting in Sidi Barani, dat hij over de weg bereikte, geen verklaring uit.

Sinds het begin van de crisis tussen Libië en het Westen heeft Egypte zich ingespannen een regeling te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zou zijn, maar Kairo heeft zich steeds gehouden aan de VN-sancties.

De Arabische Liga, die al een aantal malen in speciale zittingen poogde te voorkomen dat de VN maatregelen zou nemen tegen Libië, zal volgende week tijdens een ministersbijeenkomst de kwestie opnieuw bespreken. (AP, Reuter)