Kwaliteitsverschil tussen Ajax en Roda JC te groot

KERKRADE, 22 APRIL. Van bestuurszijde nam slechts vice-voorzitter André Kraan gisteravond voor Ajax de honneurs waar in Kerkrade. De overige bestuursleden wilden geen inbreuk maken op hun wekelijkse dinsdag-vergadering en waren in Amsterdam achter gebleven. Trainer Louis van Gaal had Stefan Pettersson verlof gegeven voor een oefenwedstrijd van het Zweedse nationale elftal in Tunesië, Dan Pedersen was afgestaan aan het Deense olympische elftal voor een wedstrijd in Perugia tegen Italië, Aron Winter was met een wegens overbelasting geblesseerde buikspier aan de kant gelaten en Davids was geschorst.

Het lijstje ongemakken was tekenend voor het plichtmatige karakter waarmee Ajax de slotronden van de competitie in de eredivsie afwerkt. Dat het elftal niettemin spelenderwijs een afgetekende 3-0 overwinning weghaalde uit Kerkrade zegt veel over het enorme verschil in kwaliteit tussen Roda en Ajax, dat het zich zelfs kon permitteren Reiziger te laten opdraven. Een 18-jarige speler uit het tweede.

Roda-trainer Adri Koster zat er na afloop een beetje beteuterd bij. Hij kon ook geen verklaring geven voor het feit dat Ajax in het verleden in Limburg altijd de punten voor de poorten van de hel heeft moeten wegslepen, maar gisteravond de wedstrijd besliste alsof het een trainingspartijtje betrof. Koster hield het er maar op dat Ajax in zijn ontwikkeling "duidelijk een stapje verder is dan vorig jaar'. Wel toonde hij zich enigszins teleurgesteld in zijn eigen team dat in Kosters optiek nog op twee fronten strijdt en voor het duel tegen de Amsterdammers zowel nog uitzicht had op een plaats in het Europa Cup II-toernooi als de UEFA Cup voor het volgende seizoen. Na gisteravond moest Koster bitter constateren dat de begeerde UEFA-Cupplaatsen zeer waarschijnlijk terecht zullen komen bij FC Groningen en Vitesse, waardoor Roda volgend seizoen alleen nog kans heeft op Europees voetbal wanneer het op 10 mei in de Kuip de KNVB-bekerfinale wint van Feyenoord.

Louis van Gaal bedankte zijn collega Koster voor het feit dat hij de moed had gehad er een echte wedstrijd van te maken door achterin zonder een vrije verdediger te spelen. Inwendig moet de Ajax-coach zich al weken verkneukelen over de arrogantie van ploegen van het kaliber Roda die geen schijn van kans hebben wanneer zij man tegen man spelen tegen Ajax en verdedigend niet voor voldoende rugdekking zorgen. Alleen al een speler als Dennis Bergkamp etaleert met enkele simpele passeerbewegingen op dit niveau herhaaldelijk het grote verschil in individuele kwaliteit met zijn tegenstanders. Om over andere spitsen als Roy, Van Loen en Van 't Schip nog niet eens te praten. De Ajacieden konden zich naar hartelust uitleven. Waarbij het altijd de vraag zal blijven of de schitterende openingsgoal van Bryan Roy, die onnavolgbaar inkogelde vanaf de achterlijn, niet eerder een mislukte voorzet was dan een schot. Maar ook de doelpunten van Jonk en Bergkamp waren van fraai kaliber. Ajax toonde dit keer voor de verandering eens aan dat het niet altijd een veelvoud aan kansen nodig heeft om doelpunten te maken.

Globaal gesteld is de machtswissel Beenhakker-Van Gaal Ajax fataal geworden dit seizoen. In de periode dat de naar Real Madrid vertrekkende Beenhakker ruziënd met voorzitter Michael van Praag over straat rolde had de eigenzinnige Van Gaal even tijd nodig om de Beenhakker-adepten in het elftal te lozen en zijn eigen succesvolle strategie uit te zetten. In die periode verspeelde Ajax wat punten tegenover het wat constanter spelende PSV dat dit seizoen slechts één keer verloor. Ajax ging uit ten onder tegen Feyenoord, PSV en FC Utrecht en werd thuis overdonderd door Vitesse. Vier nederlagen en vijf gelijke spelen die het elftal in de strijd met de Eindhovense concurrent uiteindelijk de das omdeden. Van Gaal: “De druk rust zondag in Groningen op Westerhof. Wat gaat zijn elftal tegen PSV doen? Niet dat ik daar mijn hoop op vestig want onze kampioenskansen zijn ook na vanavond nog steeds maar één procent. Maar mijn overtuiging is dat je geen wedstrijd moet laten lopen. Je moet als elftal altijd maar weer blijven werken aan je speelstijl. Lichamelijk raak je nooit uitgeput als speler. Alleen geestelijk. Daarom heb ik een compliment gemaakt aan mijn spelers. Want wanneer je vlak voor een belangrijke Europa-Cupwedstrijd tegen Torino zo gemotiveerd bent als Ajax vanavond dan kun je als trainer alleen maar dik tevreden zijn.”

Het laatste woord was echter voor zijn Italiaanse collega Emiliano Mondonico. De Torino-trainer was met een aantal Italiaanse journalisten met een privéjet naar Limburg gekomen om de komende tegenstander in de Europa Cup te observeren. Hij karakteriseerde de karikaturale voetbalvertoning als volgt: “Het verschil in kwaliteit tussen Ajax en deze tegenstander was in alle opzichten te groot om een goed beeld te krijgen. In de Italiaanse competitie maak je zo'n krachtsverschil ook niet mee.”

    • Marc Serné