In het donker ontdekt Anna de betovering van de geheime muziek

Jeugdtheater. Voorstelling: Want als het nacht wordt is het donker door Theaterplatform, vanaf 6 jr. Spel: Annemarie Maas, Frido ter Beek, Deodora Flipse, Ilona de Groot, Gijsbert Zwart. Tournee t/m 30/10.

Als het publiek binnenkomt, is de voorstelling al begonnen. Een dame in een lange jurk speelt piano, een kok poetst borden en bestek en een piccolo wijst de kinderen hun plaatsen: “Ga jij daar maar zitten,” herhaalt hij voortdurend op zangerige toon. Het decor bestaat voornamelijk uit muziekinstrumenten: een drumstel, een grote xylofoon, een piano en een aantal saxofoons. Een pilaar en een stuk muur bekleed met bloemetjesbehang, koffers en keukengerei moeten de sfeer van het hotel, waar het verhaal zich afspeelt, weergeven.

Anna woont in het hotel. Overdag gaat het leven zijn gewone gang, het personeel werkt en Anna zit op school. 's Nachts gebeuren er vreemde dingen. In haar bed hoort Anna muziek, gelach en gepraat van beneden komen. Omdat zij vroeg moet gaan slapen mag zij niet meedoen met het feest in de nacht. Behalve deze ene nacht. Met een lantaren in haar hand sluipt Anna naar beneden. In de donkere nacht ontdekt zij de muziek. Veel muziek.

Daarin ligt de kracht van deze voorstelling. Want als het nacht wordt is het donker wordt gespeeld door muzikanten van het Utrechts Conservatorium. Zij laten de kinderen kennis maken met veel soorten muziekinstrumenten en met de verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken. Dat is vermakelijk en prettig om naar te luisteren en te kijken. Een zacht beroerde xylofoon, een betoverende saxofoon en sprankelend pianospel afgewisseld met hard tromgeroffel nemen de toeschouwer mee in een sprookjesachtige wereld. Enige bezwaar is, dat het wat starre en gemaakte toneelspel de betovering af en toe wel wat al te hardhandig doorbreekt.

    • Simone Barneveld