Hoofd Russische keizerlijke familie gisteren overleden

MIAMI, 22 APRIL. Groothertog Vladimir Romanov, het hoofd van de Russische keizerlijke familie, is gisteren in Miami overleden.

De groothertog, een achterneef van de laatste Russische tsaar, is 74 jaar oud geworden. Vladimir Kirillovitsj Romanov woonde in Miami een forum bij van politici en zakenlieden toen hij in elkaar zakte. Hij overleed in een ziekenhuis. De groothertog werd kort voor de Oktober-revolutie van 1917 in Finland geboren. Zijn familie verhuisde in 1920 naar Duitsland en later naar Zwitserland alvorens zich in Frankrijk te vestigen. In 1927 vestigde ze zich in Bretagne, waar de groothertog altijd is blijven wonen. Hij bezocht vorig jaar Rusland voor het eerst in zijn leven en had er onder anderen een ontmoeting met president Jeltsin. Bij die gelegenheid zei hij bereid te zijn de Russische troon te bestijgen op voorwaarde dat de Russische bevolking duidelijk zou maken dat te wensen. Als hoofd van de keizerlijke dynastie wordt Romanov opgevolgd door zijn enige dochter, groothertogin Maria (38). (Reuter)