Grote Amerikaanse banken boeken weer winststijging

ROTTERDAM, 22 APRIL. Het Amerikaanse bankconcern Citicorp, waar onlangs voormalig minister van financiën Onno Ruding tot vice-voorzitter is benoemd, noteerde in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 183 miljoen dollar tegenover 93 miljoen dollar in dezelfde periode van 1991. Dit heeft Citicorp, de moedermaatschappij van Citibank, gisteren bekendgemaakt.

De gunstige resultaten van Citicorp en andere banken, die gisteren eveneens kwartaalcijfers bekendmaakten, wijzen op een zich langzaam inzettend economisch herstel. Meer omzet bij de banken door meer leningen aan bedrijven is een teken van vertrouwen in de economie. Zo dachten de beleggers op Wall Street er gisteren in elk geval over. Na een ochtend van dalingen, begon de Dow Jones-index onder invloed van de bankcijfers 's middags weer aan te trekken.

Citicorp zag de resultaten stijgen ondanks het treffen van extra voorzieningen voor dubieuze leningen. In de eerste drie maanden moest Citicorp voor 1,23 miljard dollar aan voorzieningen treffen tegenover 812 miljoen dollar in het eerste kwartaal vorig jaar. Veel van wat Citicorp in de jaren tachtig uitleende moet nu worden afgeboekt. Onno Ruding, die aangenomen is in het kader van de lopende reorganisatie, houdt zich als tweede man vooral bezig met de sanering van de kredietportefeuille.

De winst van de Amerikaanse bank Bankers Trust New York is in het eerste kwartaal dit jaar gestegen van 160 miljoen dollar vorig jaar tot 175 miljoen dollar. Toevoegingen aan de stroppenpot bedroegen 55 miljoen dollar tegen 51 miljoen dollar vorig jaar. De winst per aandeel steeg van 1,85 dollar tot 2,02 dollar en ligt daarmee ver boven de verwachtingen van Wall Street van 1,74 dollar per aandeel.

De Newyorkse Chemical Bank, eind vorig jaar gefuseerd met concurrent Manufacturers Hanover, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de netto winst zien stijgen van 181 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar tot 260 miljoen dollar. De stroppenpot werd met 375 miljoen dollar gevoed tegen 279 miljoen dollar vorig jaar. De winst per aandeel steeg van 0,84 dollar tot 1 dollar. In deze cijfers is de emissie van 57,5 miljoen aandelen verwerkt van januari dit jaar.

Chase Manhattan, de zesde bank van de VS, behaalde in het eerste kwartaal een winst van 141 miljoen dollar (0,81 dollar per aandeel) tegen 117 miljoen dollar (0,73 dollar) in de eerste drie maanden van 1991. Het balanstotaal van de bank verminderde van 98,1 tot 95,6 miljard dollar.

De Californische bank Wells Fargo zag haar netto winst in de eerste drie maanden van dit jaar dalen van 152 miljoen dollar naar 119 miljoen dollar door het nemen van extra voorzieningen. De bank trof in het eerste kwartaal van 1992 een voorziening van 215 miljoen dollar voor oninbare leningen. In dezelfde periode van 1991 was er slechts een bedrag van 85 miljoen dollar gereserveerd.

Mellon Bank uit Pittsburgh, Pennsylvania, boekte over het eerste kwartaal een winst van 86 miljoen dollar, 18 miljoen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Banc One, een grote regionale bank uit de staat Ohio, maakte een record netto winst van 179 miljoen dollar over het eerste kwartaal bekend. De bank zag vooral een toename van leningen aan het midden- en kleinbedrijf.