Geldermalsen bespreekt inval Blokker

GELDERMALSEN, 22 APRIL. Burgemeester G.W. Baris van Geldermalsen heeft de commissaris van de koningin in Gelderland op 9 maart verzocht om 75 man van de rijkspolitie ter ondersteuning van de inval bij Blokker die twee weken later zou plaatsvinden. Alleen daarvoor kan en wil de burgemeester verantwoordelijkheid dragen, zo bleek gisteren tijdens een gemeenteraadsvergadering in Geldermalsen.

Vier werknemers van het distributiecentrum spraken vooraf aan de discussie over de inval. De politie heeft volgens hen alleen gekleurde werknemers gecontroleerd - de blanke mochten met een stempel van de gemeente Geldermalsen op hun hand weer aan het werk.

De vragen uit de gemeenteraad spitsten zich toe op de betrouwbaarheid van de informatie van de Dienst inspectie arbeidsverhoudingen. Baris suggereerde dat bij Blokker wel degelijk op grotere schaal illegale arbeid werd verricht. De inval was volgens hem niet meer dan “een momentopname. Bovendien, voegde hij eraan toe, is Blokker in het verleden eerder betrapt op het in dienst hebben van buitenlandse werknemers zonder werkvergunning.

Algemeen directeur J. Blokker van de firma maakte zich na afloop kwaad om de verdachtmaking. Nadat in 1990 tien illegale uitzendkrachten bij Blokker waren aangetroffen, heeft het bedrijf van de uitzendbureaus de garantie gekregen dat die alleen nog werknemers met een werkvergunning naar Blokker zouden sturen. Sociale Zaken zou van deze afspraak op de hoogte zijn.

Blokker heeft op 6 april een zwartboek met de verklaringen van dertig werknemers gedeponeerd bij de procureur-generaal. Bovendien zal het bedrijf een schadeclaim indienen bij de gemeente - het centrum heeft een dag stilgelegen en heeft nog steeds te kampen met meer ziekmeldingen dan anders.