Fujimori: democratie binnen een jaar hersteld

LIMA, 22 APRIL. De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft gisteren een plan bekend gemaakt dat voorziet in het herstel van de democratie binnen twaalf maanden. Op vijf april schortte Fujimori met steun van het leger de grondwet op, ontbond het parlement en ontsloeg een groot aantal rechters, na hen van corruptie beschuldigd te hebben.

In een tv-toespraak van een half uur ontkende Fujimori de “democratie te willen herstellen door haar te vernietigen”, zoals de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Baker het vorige week noemde. “Wij maken slechts ruimte voor een nieuw en efficiënter bouwwerk”, aldus Fujimori.

Hij zei op vijf juli per referendum goedkeuring te zullen vragen voor zijn maatregelen en op 31 augustus voorstellen bekend te zullen maken voor wijzigingen in de grondwet, waarover een referendum zich op acht november moet uitspreken. Op 28 februari volgend jaar moeten volgens Fujimori verkiezingen gehouden worden voor een nieuw parlement, dat op vijf april 1993 zijn werk zou moeten beginnen.

Fujimori, die vorige week toegaf de internationale veroordeling van zijn "zelf-coup' onderschat te hebben, zei gisteren dat “mijn boodschap nog niet doorgedrongen lijkt te zijn op het internationale front.” Voorafgaand aan zijn redevoering ontmoette Fujimori gisteren een delegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die naar een oplossing van de crisis zoekt.

Fujimori ging niet in op het gisteren officieel bevestigde aftreden van zijn minister van economie, Carlos Boloña, uit onvrede met Fujimori's politiek. Het vertrek van Boloña wordt door waarnemers beschouwd als een aderlating voor het Peruaanse economische hervormingsbeleid. Volgens hooggeplaatste diplomatieke bronnen in Peru heeft de Peruaanse ambassadeur in de VS, Roberto MacLean, om dezelfde redenen zijn ontslag genomen.

Vice-president Maximo San Roman, die maandag in Peru aankwam, heeft gisteren voor 200 van de 240 leden van het ontbonden parlement de presidentiële eed afgelegd. San Roman zwoer bij die gelegenheid “waarheid te laten zegevieren over de leugen en democratie over de dictatuur”. (Reuter)