Fries Film Circuit wil fuseren

LEEUWARDEN, 22 APRIL. Het Fries Film Circuit (FFC) in Leeuwarden gaat fuseren met het Filmhuis, het Fries Film Archief en het Noordelijk Filmfestival.

De nieuwe stichting krijgt de naam "Film in Friesland'. Op deze manier kunnen het jaarlijkse filmfestival, het filmhuis en het FFC, dat met opheffing werd bedreigd nadat Gedeputeerde Staten de subsidie van 124.000 gulden wilde stopzetten, waarschijnlijk blijven bestaan.

Volgens de gedeputeerde voor cultuur J. Liemburg is het positief dat het circuit zelf met een alternatief kwam voor de bezuiniging. Ongeveer twintig culturele instellingen krijgen minder geld van de provincie, als gevolg van het intrekken van de ISP-bijdrage van 3,7 miljoen gulden voor Friesland door het ministerie van WVC.

Volgens A. van Renssen van het Fries Film Circuit praten de 'filminstellingen' al jaren over een fusie, maar heeft het stopzetten van de subsidie en de dreigende opheffing van het FFC de fusie versneld. De nieuwe stichting krijgt een onderkomen in de nieuw te bouwen stadsschouwburg 'De Harmonie' in Leeuwarden, waarin twee filmzalen komen. Het Fries Film Circuit ondersteunt de zeven filmhuizen in de provincie en het Fries Film Archief en organiseert jaarlijks het Noordelijk Festival in Leeuwarden, één van de grotere festivals in het land. Het Fries filmarchief was één van de eerste regionale filmarchieven in het land.