D66 Haren: gesprek over burgemeester

HAREN, 22 APRIL. De fractie van D66 in de raad van Haren wil zo snel mogelijk een gesprek tussen de fractievoorzitters en commissaris van de koningin Vonhoff over de positie van burgemeester K. Weide (VVD). De fracties, met uitzondering van de VVD, verklaarden twee weken geleden dat Weide vrijwillig had moeten opstappen. Weide weigert dit.

De burgemeester werd gisteren veroordeeld tot een geldboete van 900 gulden een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden wegens het doorrijden na een aanrijding na "substantieel alcoholgebruik'.

D66-fractievoorzitter M. Verbeek stelt dat Vonhoff duidelijk moet worden gemaakt dat Weide niet te handhaven is als burgemeester. “Als we het als fractievoorzitters eens kunnen worden zal het verzoek aan Vonhoff zijn, Weide te ontslaan. Het zal een gesprek worden in de trant van: "Vonhoff, het is in jouw handen. Doe ons dit niet aan.' ”

Drie fracties in de gemeenteraad, D66, PvdA en Groen Links zegden twee weken geleden het volledig vertrouwen in Weide op. Verbeek verklaart dat Vonhoff niet heeft gereageerd op de brief van de raad waarin werd gemeld dat Weide vrijwillig had moeten terugtreden en dat zijn positie niet te handhaven is. Er is in zijn ogen sprake van een interpretatieverschil over de brief tussen de raad en Vonhoff. “Vonhoff legt de nadruk op het tweede deel van de brief waarin staat dat, mocht het zo zijn dat we verder moeten met Weide, er een pijnlijke situatie ontstaat, maar dat we dan moeten zoeken naar herstel van het vertrouwen. In het eerste deel stellen we echter duidelijk dat er voldoende aanleiding bestaat om de Kroon te verzoeken Weide te ontslaan.” Verbeek zegt dat de verhouding tussen de raad en de burgemeester gespannen is. “Weide zit alleen de raadsvergadering voor en vertrekt daarna onmiddellijk. Wij hebben hem sinds het voorval niet meer persoonlijk gesproken.” Commissaris Vonhoff beraadt zich over de veroordeling van Weide en weigert ieder commentaar.