CAO-gesprek zorgsector vastgelopen

UTRECHT, 22 APRIL. De onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in de zorgsector (260.000 werknemers) zijn gisteravond vastgelopen. De vakbonden eisen dat de werkgevers binnen een week met een beter bod komen. Zo niet, dan zullen er vanaf 6 mei op grote schaal stakingen en werkonderbrekingen plaatsvinden.

De bonden zullen in de loop van deze week hun leden raadplegen over dergelijke acties. Maar de actiebereidheid onder het personeel in de zorgsector is groot, aldus een woordvoerster van de categorale vakbond NU '91.

Het overleg liep gisteravond vast op de looneis van de vakbonden. Deze eisten 4,5 procent, maar stelden hun looneis bij naar 4 procent. De werkgevers boden 3,5 procent en 0,2 procent voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Opvallend daarbij was dat de werkgevers voorstelden deze loonsverhoging uit de budgetten van de instellingen te halen. De vakbonden willen daarmee wel akkoord gaan, mits de maatregelen niet tot gedwongen ontslagen of verhoging van de werkdruk leiden.

Het kabinet zegt dat de werknemers genoegen moeten nemen met een loonsverhoging van 3 procent. Deze zou voor het grootste gedeelte uit het pensioenfonds PGGM moeten komen. Vakbonden en werkgevers weigeren dit. Daarnaast eisen de vakbonden een marktconforme loonontwikkeling. Met de geboden loonsverhogingen zou het personeel nog niet eens de prijscompensatie binnen halen, reageren de gezamenlijke bonden.