Zweet vermengd met roeiwater

HOUTEN, 21 APRIL. Koos Maasdijk verhief zich, wankelde en stortte tussen de supporters in het ijskoude water van het Amsterdam-Rijnkanaal. Zijn ploeg won de 109de Varsity en werd bestormd door een zwemmende supportersschare. “Kranig van die lui,” was het commentaar van de Houtense agrariër Johan Goes, “dat ze met d'r blote kont in het kanaal springen.” Met een halfoog op de uitzinnige studentenmassa aan de overzijde van het water spreidt hij stro over zijn land. “Van dat roeien heb ik niks geen last. Die ballonvaarders, die zijn erger. Als de schrik onder mijn beesten komt zijn ze niet meer te houden.”

“Ik had niet verwacht dat ze zo hard terug zouden komen,” vertelde Maasdijk na afloop druipend. Het veroveren van de ouderwetse zegekrans om zijn schouders was geen sinecure. “De start verliep precies volgens plan,” aldus Maasdijk over het begin van de race. De "oude vier' van Scadi startte agressief en nam meteen de leiding in het veld van zeven boten. Een strakke wind mee begunstigde alle banen gelijk, maar benadeelde ook met ruw water en hoge golven. Njord, Aegir, Triton en Argo spoelden naar de achterhoede, de spits overlatend aan Nereus, Laga en Scadi.

Scadi, met Maasdijk en Pieter Wiltenburg, Hugo Koppelaars en Gert-Jan Olderik, stuwend in laag tempo, ontving met tussenpozen goed nieuws van stuurman en coach Marc Overmars. Het vechtend Laga en Nereus bleven op achterstand en de favorietenrol van Scadi was niet in gevaar. Maar Laga en Nereus hielden de druk verdacht lang op de ketel. Vijfhonderd meter voor de streep had Scadi nog een halve bootlengte op Laga en een lengte op Nereus. “Wij voeren verdedigend. Die jongens roeiden voor hun leven,” zei slagroeier Maasdijk.

Scadi handhaafde op de golftoppen zijn gedegen tempo, maar Laga schroefde het aantal halen per minuut op. De ploeg uit Delft schoof naar voren, maar moest ook spetterend tienden van seconden inleveren. Scadi, gered door de gong, ontkwam op de finish met een zucht van verlichting. Onder de toeschouwers ontstond verwarring over de volgorde van binnenkomst van de boten, maar de Varsity werd toegewezen aan Scadi, voor de tweede keer in de geschiedenis van de vereniging.

“Geen overwinning om trots op te zijn voor Maasdijk,” sprak oud-Varsitywinnaar en Laga-roeier Daan Boddeke op de oever. Hij refereerde aan de olympische status van Maasdijk en de internationale aspiraties van zijn ploeggenoten. “De ploeg van Laga bestaat uit roeiers die pas als student in de boot stapten.” Stuurman Overmars deerde het niet. “Achteraf ben ik blij dat het een echte wedstrijd geworden is.”

Na afloop werd Maasdijk onthaald door de coach en roeiers van zijn dubbelvier die kandidaat is voor de Olympische Spelen. “Nu de meest correcte dubbelvier van Nederland,” zei slagroeier Rutger Arisz. Hij won met Hans Kelderman vorig jaar de Varsity, en mederoeier Ronald Florijn won in 1989. Florijn: “We zullen Koos nu niet meer pesten met de Varsity.”

    • Marc van den Eerenbeemt