Winst van Stad Rotterdam groeit met ruim tien procent

ROTTERDAM, 21 APRIL. Verzekeraar Stad Rotterdam heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 88 miljoen gulden. Dat is een stijging van 10,5 procent ten opzichte van 1990. Dit heeft het bestuur van de Rotterdamse verzekeraar vanmorgen bekendgemaakt. Voor het lopende jaar verwacht Stad Rotterdam een verdere stijging van de premie-inkomsten met 10 tot 20 procent.

Stad Rotterdam boekte een omzet van 2,8 miljard gulden, 19,4 procent meer dan in 1990. De grootste winstgroei kwam van de levensverzekeringsactiviteiten die zorgden voor een nettowinst van 37,5 miljoen gulden. De schadeverzekeringsactiviteiten droegen met 38,6 miljoen gulden minder bij tot de stijging van de resultaten. De premie-inkomsten van Stad Rotterdam stegen bij het levenbedrijf tot 1,4 miljard gulden. Het schadebedrijf zag een stijging van de premie-inkomsten tot 760 miljoen gulden.

Stad Rotterdam behoort met een balanstotaal van 10,5 miljard tot de middelgrote verzekeringsmaatschappijen van Nederland. Als een van de weinigen maakte het geen deel uit van de fusiegolf onder banken en verzekeraars van de laatste twee jaar.

Bij de presentatie van de jaarcijfers benadrukte bestuursvoorzitter prof. dr. L.M. van Leeuwen het behoud van de onafhankelijkheid van Stad Rotterdam. Het concern zal zich in het lopende jaar vooral richten op versterking van de positie op de Nederlandse verzekeringsmarkt.

Over de toekomst van Stad Rotterdam als onafhankelijk concern is in de laatste twee jaar druk gespeculeerd in de financiele wereld. In de het kader van de Wet Melding Zeggenschap werd vorige maand bekend dat de concurrenten Aegon en Internationale Nederlanden Groep beide 20 procent van de aandelen Stad Rotterdam bezitten. Bestuursvoorzitter Van Leeuwen heeft daarover contact gehad met beide verzekeraars. “Zij zeiden hun aandelenbezit niet te beschouwen als een strategische deelname in Stad Rotterdam maar als een belegging.

Medio dit jaar hoopt Stad Rotterdam een vergunning te krijgen van De Nederlandsche Bank om zelf bancaire diensten te verlenen. Een eerdere poging om dit te bereiken via samenwerking met Bank Cantrade is mislukt. Daardoor heeft Stad Rotterdam naar eigen zeggen enkele maanden vertraging opgelopen met het opzetten van bancaire diensten. De naam van de op te richten bankdochter wordt Stad Rotterdam Bank. De bancaire diensten zullen worden geleverd via tussenpersonen.