Universiteit Bir Zeit wordt na vier jaar heropend

TEL AVIV, 21 APRIL. Na lang aarzelen heeft de Israelische minister van defensie Moshe Arens besloten de Bir-Zeit universiteit nabij Ramallah in bezet gebied geleidelijk te heropenen.

In eerste instantie zullen vanaf 29 april de faculteiten van wetenschappen en ingenieursopleiding weer gaan functioneren.

Bir-Zeit is de laatste van de zes universiteiten en hogescholen in bezet gebied die de poorten voor de 2400 ingeschreven studenten heropenen. Begin januari 1988, een maand na het uitbreken van de intifadah, werd de Bir-Zeit universiteit gesloten. De Israelische bezettingsautoriteiten beschouwden deze universiteit als de belangrijkste verzetshaard tegen de bezetting.

Volgens het blad Haarets van vandaag heeft generaal Dani Jetom, de commandant van centraal-Israel, zich krachtig verzet tegen het voornemen van minister Arens om Bir-Zeit te heropenen. Volgens hem zal dit de intifadah nieuw leven inblazen. De bestuurders van Bir-Zeit hebben de Israelische autoriteiten beloofd er op toe te zien dat de campus verschoond blijft van anti-Israelische activiteiten. “De studenten zijn er op gebrand te studeren en wij vertrouwen erop dat zij van ordeverstorende activiteiten zullen afzien”, zei gisteren Albert Aghzarian, de woordvoerder van Bir-Zeit.

Sedert de sluiting van Bir-Zeit staat Israel onder voortdurende druk van de VS, buitenlandse universiteiten en Israelische intellectuelen om deze universiteit te heropenen. Met veel improvisatie werden ondanks de sluiting vooral in privé-huizen colleges gegeven en zelfs examens afgenomen.

Sedert het begin van het vredesproces hebben de VS druk op Israel uitgeoefend om de universiteiten in bezet gebied bij wijze van vertrouwenwekkende maatregel te heropenen. Enkele van de vooraanstaande leden van de Palestijnse delegatie, onder wie dr. Hanan Ashrawi, doceren aan Bir-Zeit.

    • Salomon Bouman