Teloorgang Russische vrouwenturnen

De wereldvermaarde stabiliteit en perfectie van de turnsters uit de voormalige Sovjet-Unie is niet meer. Tatjana Gutsu, Tatjana Lisenko, Rosa Galieva en zelfs olympisch kampioene Svetlana Boguinskaia faalden op beslissende momenten. De ramp werd compleet toen titelverdedigster Boguinskaia de instabiliteit van de huidige turnsters uit de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten treffend illustreerde op de evenwichtsbalk. Ze werd verslagen door Kim Smeskal, de Amerikaanse, die een dag eerder ook al het goud pakte in de vloerfinale.

Het WK in Parijs zal de geschiedenis ingaan als de teloorgang van het Russische vrouwenturnen. Sedert 1954 was er altijd een Sovjet-gymnaste geweest die ten minste één wereldtitel mee naar huis nam. Dat Tatjana Lisenko in de brugfinale compleet afging en als laatste eindigde deed de heersende Europese en olympische kampioene paardspringen Boguinskaia geen persoonlijk leed. De Roemeense Milosovici won verrassend aan de ongelijke leggers. Maar dat zij juist bij het paardspringen genoegen moest nemen met zilver ten gunste van de Hongaarse Henrietta Onodi deed haar aarzelen de medaille in ontvangst te nemen. De 19-jarige uit Minsk voelde zich diep gekrenkt want in beide finalesprongen was optimaal gepresteerd. Boguinskaia kwam echter zevenduizendste van een punt tekort. Leonid Arkaev, de hoogste turnbaas van de GOS was in alle staten. Maar de jury kon geen enkele onregelmatigheid verweten worden. De stemmig geklede dames hadden de regels toegepast.

Dat de absurd kleine puntenverschillen tot in drie cijfers achter de komma door de 12.000 toeschouwers in het Bercy-sportpaleis ook niet begrepen worden deed geen afbreuk aan de uitslag. Het waarderingssysteem is nodig aan revisie toe.

De sprong-finaleplaats van Nijmeegse Elvira Becks was een onverwacht succes voor de KNGB (turnbond) maar daar bleef het bij. Want Becks, die alleen nog vorm behoudt in de olympische achtkamp-methode om in Barcelona acte de présence te geven, was niet voorbereid op dit mondiale specialisme. In de meerkamp laat een turnster bij het paardspringen één sprongtechniek twee keer zien en de beste score wordt dan meegenomen. Becks moest echter in de toestelfinale twee verschillende technieken uit de hoogste moeilijkheidscategorie tonen om zich te handhaven in het selecte gezelschap. Die tweede techniek ontbrak: 9,100. En ondanks haar sublieme eerste sprongtechniek, een Joertsjenko met schroef die zowaar 9,862 opleverde, bleef haar positie ongewijzigd: negende en laatste.

De tot Amerikaan genaturaliseerde Roemeen Bela Karolyi boekte opnieuw succes. De man achter de olympisch kampioenene Nadia Comaneci (1976) en Mary Lou Retton (1984) zag vorig jaar in Indianapolis zijn pupil Kim Zmeskal Boguinskaia van de mondiale meerkamptitel afhouden. In Parijs liet Smeskal zien geen eendagsvlieg te zijn en ook buiten haar landsgrenzen te kunnen presteren. De vakmanschap van Karolyi werd nog eens benadrukt door de tweede plaats van Betty Okino bij brug (9,900). Het 12-jarige Amsterdamse turntalent Stasja Köhler heeft een uitnodiging van Karolyi om naar zijn turnschool in Houston (Texas) te komen.

    • Hans van Zetten