Syrië zoekt steun voor Libië "en voor zichzelf'

ABU DHABI, 21 APRIL. De Syrische president Assad houdt onverwachts een rondreis langs de Golf-staten om, zo zeggen Westerse diplomaten, steun te verwerven voor het door VN-sancties getroffen Libië en daarmee indirect voor zichzelf.

De Libische leider Gaddafi probeert zelf intussen het isolement van zijn land te doorbreken door vandaag op bezoek te gaan in Egypte.

Het nu sinds een week gesloten front tegen Libië lijkt daarmee enige scheurtjes te gaan vertonen.

Volgens diplomaten vreest Assad dat Syrië in eenzelfde kwetsbare situatie verzeild kan raken als Libië, wanneer de sanctiepolitiek van de Verenigde Naties slaagt. “Zijn gezichtspunt is: vandaag Libië, morgen Syrië”, aldus een anoniem blijvende diplomaat.

De Syrische leider kwam gisteren in Abu Dhabi aan na besprekingen te hebben gevoerd in Saoedi-Arabië en Koeweit. Later deze week wordt hij nog verwacht in Bahrein, Qatar en Oman. Hij hoopt dat deze landen invloed kunnen uitoefenen op de Amerikaanse regering. Washington is samen met de regering in Londen de initiatiefnemer van het luchtvaart- en wapenembargo tegen Libië. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië eisen dat Tripoli twee mannen uitlevert die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op de Amerikaanse boeing boven het Schotse plaatsje Lockerbie.

Tijdens het debat in de Veiligheidsraad waarin tot de sancties tegen Libië werd besloten, had Syrië al geprotesteerd dat de Raad “niet de autoriteit heeft dit soort meningsverschillen te bespreken”. De Syrische pers heeft de sancties "onrechtvaardig' genoemd en gepleit voor "solidariteit' met Libië.

De afgelopen dagen hebben de Syrische luchtvaartautoriteiten vergeefs geprobeerd bij de buurlanden toestemming te krijgen een passagiersvliegtuig van Damascus naar Tripoli te laten vliegen.

De Libische leider Gaddafi zou volgens bronnen in de Egyptische hoofdstad Cairo vandaag over land naar Egypte reizen in een poging het isolement van zijn land te doorbreken. In het plaatsje Sidi Barani, niet ver van de grens, zou hij een korte ontmoeting hebben met president Mubarak. Een Westerse diplomaat zei te verwachten dat Mubarak hem de harde waarheid zal vertellen: zonder Libische tegenprestatie komt aan het luchtvaart- en wapenembargo voorlopig geen einde. (Reuter)