Rusland zal monetair beleid versoepelen om economie te stimuleren

ROTTERDAM, 21 APRIL. Rusland zal zijn monetaire politiek versoepelen teneinde geld vrij te maken voor de herstructurering van staatsbedrijven. Het beleid zal ook gevolgen hebben voor de stabilisering van de roebel.

Russische ministers hebben dit aangekondigd in vraaggesprekken met het Britse blad Financial Times.

“We kunnen niet nog eens drie jaar van negatieve economische groei verdragen. Eén jaar kan nog, namelijk dit jaar”, aldus vice-premier Jegor Gaidar. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de produktie met ruim 13 procent. Gaidar erkende dat de inflatie, die nu 30 tot 40 procent per maand beloopt, voorlopig hoog zal blijven. “We hopen de inflatie eind dit jaar tot 3 procent per maand terug te brengen.” President Georgi Matjoekin van de Russische Centrale Bank zei dat hij al blij zou zijn met 5 à 6 procent per maand.

De Russische regering stapt ook af van de doelstelling om op korte termijn de roebel op een vaste koers te stabiliseren. Moskou kiest voor een zogenoemde “kruipende koers”, waarbij het koersniveau steeds aan de verschillen in inflatie met het buitenland wordt aangepast.

De Westerse landen beloofden Rusland onlangs zes miljard dollar voor een stabiliseringsfonds voor de roebel. Het bedrag maakt deel uit van een hulppakket van 24 miljard dollar dit jaar.

Het plan om het overheidstekort op nul te brengen is losgelaten, nu wordt gemikt op minder dan vijf procent de rest van dit jaar.

De Russische regering wil voor de staatsindustrieën een beleid voeren dat een mengeling is van “het voorhouden van een stok en een wortel.” Volgens minister Andrej Nechajev zal de Centrale Bank 200 miljard roebel aan de commerciële banken beschikbaar stellen voor zachte leningen aan de industrie. Ruim 40 miljard roebel is bestemd voor de conversie van de militaire industrie. Nog eens 40 miljard is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen voor werknemers van ondernemingen, die geen wapenorders meer krijgen.

Volgens de bewindsman zal president Boris Jeltsin op korte termijn ook een decreet over de regeling van faillissementen tekenen. In de huidige wetgeving ontbreekt een dergelijke wetgeving, waardoor betalingen moeilijk kunnen worden afgedwongen. “Als we tien tot vijftien faillissementen hadden, zouden bedrijven hun gedrag mogelijk veranderen,” aldus minister Nechajev. Volgens de jongste cijfers zijn de onderlinge schulden van staatsbedrijven inmiddels opgelopen tot 900 miljard roebel. Sinds de prijsliberalisering van 1 januari betalen staatsbedrijven elkaar nauwelijks meer voor leveranties.

De Russische regering blijft van plan de energieprijzen halverwege dit jaar te verhogen en met name de olieprijzen eind 1993 op het niveau van de wereldmarkt te brengen. Gisteren werden de benzineprijzen in Rusland reeds met 500 procent verhoogd als eerste stap naar liberalisering, zo meldde het persbureau Itar-Tass. Op basis van een decreet van 17 april zijn de subsidies sterk teruggebracht.

Deskundigen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben aagedrongen op een “meer coherente” monetaire politiek in de roebelzone. De republieken van de voormalige Sovjet-Unie moeten hierover op korte termijn overeenstemming bereiken, zo zeggen zij.