Rebellen Afghanistan gevraagd coalitie te vormen; Kabul wil macht overdragen

KABUL, 21 APRIL. De regering van Afghanistan is bereid de macht over te dragen aan een coalitie van mujahedeen. Dat heeft waarnemend president Abdul Rahim Hatif vandaag in Kabul gezegd. “Belangrijkste doel is een vreedzame machtsoverdracht”, zei Hatif, de tijdelijke opvolger van de donderdag afgezette president Najibullah.

De speciale afgezant van de Verenigde Naties in Afghanistan, Benon Sevan, heeft de verschillende guerrillagroeperingen opgeroepen hun geschillen bij te leggen “om bloedvergieten te voorkomen”. Sevan, die zich aanvankelijk heeft ingespannen voor de totstandkoming van een voorlopige overgangsregering van 15 personen, zei vandaag een mujahedeen-bewind “begrijpelijk” te vinden.

Hatif zei niet van plan te zijn de macht over te dragen aan slechts één van de rebellengroepen die thans de Afghaanse hoofdstad Kabul belegeren. Gulbuddin Hekmatyar, leider van de fundamentalistische Hizb-i-Islami, heeft vanochtend zijn eis voor een onvoorwaardelijke overgave van het bewind in Kabul herhaald. Hij zei gemeenschappelijk overleg tussen de verschillende mujahedeen-groepen “tijdverkwisting” te vinden.

De mujahedeen zeggen inmiddels alle steden met uitzondering van Kabul in handen te hebben.

Hekmatyars aanhangers maken zich ten zuiden van Kabul op om de stad binnen te trekken. Ten noorden bevindt zich een coalitie van rebellen waarvan de Jamiat-i-Islami onder leiding van Ahmed Shah Massoud de belangrijkste groep vormt. Gedeserteerde regeringssoldaten zouden zich hierbij hebben aangesloten. Ook Massoud eist een onvoorwaardelijke overgave van het bewind.

Hekmatyar heeft Massoud er vandaag van beschuldigd de “nationale eenheid” in gevaar te brengen en de “weg naar desintegratie” op te gaan door een “verbond” te sluiten met het voormalige communistische bewind van Afghanistan.

In New Delhi zouden voorbereidingen getroffen worden voor de aankomst van de afgetreden president Najibullah van Afghanistan, die vanmiddag verwacht werd. Premier Rao van India heeft bevestigd dat Najibullah “van plan” was naar India te komen, maar hij weigerde te zeggen of hij om politiek asiel had gevraagd. Najibullah verbleef vanochtend in een zwaarbeveiligd hotel in Kabul. Een eerste poging van Najibullah naar India te ontkomen mislukte vorige week.