OAMF Rentefonds boekt winst op onaangedane beurs

AMSTERDAM, 21 APRIL. Het OAMF Rentefonds was vanmorgen één van de grootste stijgers op de Amsterdamse effectenbeurs. De verder zeer rustige beurs trok zich relatief weinig aan van koersdalingen in New York en Tokio.

AMSTERDAM Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde vorige week dat OAMF toch geen 85 miljoen gulden dividendbelasting hoeft te betalen. Beleggers reageerden vanmorgen opgelucht. Als het beroep tegen de aanslag was afgewezen, was het beleggingsfonds waarschijnlijk ten onder gegaan. De rechter vindt het goed dat een beleggingsfonds een eerder vermogensverlies compenseert met belastingvrije dividenden. De koers van OAMF was omstreeks het middaguur bijna negen procent hoger.

De EOE-index, die vorige week donderdag sloot op 310,25, was omstreeks het middaguur bijna 1,5 punt lager. De stemming werd daarbij volledig bepaald door de lichte koersdaling in New York gisteren en het wederom forse koersverlies van Tokio.

Bij de internationals moesten Akzo en DSM terug. Ook KLM moest terrein prijsgeven. Een uitzondering was Koninklijke Olie, dat dankzij een hogere dollar enige koerswinst kon boeken. De hogere olieprijs was ook een stimulans voor de koers van Koninklijke.

Binnen een half uur na opening leek het dieptepunt van de markt bereikt. Handelaren signaleerden vervolgens geïsoleerde vraag naar enkele fondsen. Zo wist DAF enig terrein te winnen na een krantebericht dat de sterk verliesgevende Britse activiteiten zich enigszins herstellen.

In Fokker vond enige handel plaats, maar ook hier waren de omzetten zeer gering. “Fokker bevindt zich nog steeds in de speculatieve fase”, aldus een handelaar. Op de beursvloer wordt gewacht op meer definitieve berichten over de gesprekken over samenwerking tussen Fokker en Deutsche Aerospace. Bovendien zou Fokker eind deze maand komen met een grote claimemissie.

Nedlloyd, dat morgen de jaarcijfers presenteert, boekte minieme winst. Heineken moest licht terug, maar dat was grotendeels het gevolg van gebrek aan vraag in de dunne markt.

NEW YORK Winstnemingen hebben de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gisteren fors doen dalen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig meest verhandelde fondsen sloot 30,19 punten lager op 3336,31 punten. Vorige week tilde een recordreeks op dinsdag, woensdag en donderdag de beursbarometer in totaal 111,13 punten omhoog.

Volgens handelaren had de zwakke stemming op de beurs van Tokio een grote invloed op Wall Street. Vooral de obligatiekoersen kwamen daardoor in New York onder druk te staan.

LONDEN Ook in Londen was sprake van winstnemingen na de recordkoersen van vorige week. Wall Street en Tokio hadden eveneens een koersdrukkend effect. Het FT-100-koersgemiddelde, dat donderdag sloot op 2.638,6, was omstreeks het middaguur 12 punten lager.

FRANKFURT De Duitse beurs was eveneens lager, hoewel met name in de bouwsector ook enige vraag viel te bespeuren. De verwachting is dat de Duitse koersen in de loop van de week weer zullen aantrekken als koopjesjagers in de markt stappen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat donderdag sloot op 1.749,23, was tegen het einde van de ochtend 0,6 punt lager.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoersen vanmorgen opnieuw onderuit, na een verlies van 2,9 procent gisteren. Het Nikkei-gemiddelde van 225 genoteerde fondsen brokkelde 284.03 punten af tot 16.787,33, een verlies van 1,66 procent.

De daling werd net als gisteren voornamelijkveroorzaakt door automatische verkoopprogramma's, die reageerden op de daling van de koersen van termijncontracten.