ME grijpt in bij actie Haagse taxichauffeurs

DEN HAAG, 21 APRIL. Taxichauffeurs hebben gisteravond in Rotterdam en vanochtend in Den Haag geruime tijd wegen geblokkeerd. De Schipholtunnel werd een kwartier geblokkeerd. In Den Haag, waar de mobiele eenheid optrad, werden vanochtend ongeveer vijftig taxichauffeurs gearresteerd bij het Provinciehuis en op het Rijswijkseplein. De blokkades, gericht tegen het vergunningenbeleid van de Provincie Zuid Holland, zorgden voor kilometerslange files. In Rotterdam werden vanochtend op de snelweg acht chauffeurs gearresteerd omdat zij te langzaam reden.

De onrust begon gisteravond in Rotterdam, na een spontane vergadering van chauffeurs over het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland vorige week vrijdag om weer taxivergunningen af te geven. In optocht ging het naar het centrum, waar het Hofplein werd geblokkeerd. Volgens de politie zorgden de ongeveer honderd actievoerders, onder wie ook Haagse en Amsterdamse chauffeurs, voor een chaos.

Tegen middernacht blokkeerden zij de Maastunnel en daarna de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug. Plannen om op te rukken naar de woning van premier Lubbers in Kralingen werden door de politie gedwarsboomd. Twee chauffeurs werden gearresteerd omdat ze het verkeer in gevaar brachten.

Om drie uur werd de laatste blokkade in Rotterdam, bij de Maastunnel, opgeheven, waarna ongeveer 150 chauffeurs naar Den Haag vertrokken voor een blokkade van de toegangswegen. Tegen negen uur vanochtend maakte de ME met een charge een eind aan de versperring voor het Provinciehuis. De actievoerders wilden daarna het centrum van Den Haag bezetten, maar werden door de ME tegengehouden. Ze reden door naar het Rijswijkseplein, waar het verkeer weer werd vastgezet. De ME voerde charges uit met een waterkanon.

In de loop van de ochtend posteerden ME'ers zich op de N44 in Wassenaar om een groep van 150 Amsterdamse chauffeurs op te vangen die zich solidair hebben verklaard met hun Rotterdamse en Haagse collega's. De Amsterdammers kwamen echter niet verder dan Schiphol.