Kok tolereert uitstel deel plan-Simons

DEN HAAG, 21 APRIL. Minister Kok (financiën) accepteert dat in 1993 geen medische voorzieningen worden overgeheveld naar de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de volksverzekering die het kabinet uitbouwt tot de voor iedereen verplichte ziektekostenverzekering.

Kok zei gisteren voor de NCRV-radio dat hij, in ruil voor een matiging in het tempo waarin de basisverzekering tot stand komt, van het CDA eist dat deze partij afziet van verdere vertragingsacties. De minister wil samen met premier Lubbers, staatssecretaris Simons (volksgezondheid) en de fractievoorzitters van de regeringspartijen afspraken maken over het verdere traject van het plan-Simons.

De komende tijd moet volgens Kok vooral worden gekeken naar het beter beheersbaar maken van de kosten van de gezondheidszorg. “Ik vind een jaar verlies geen gezichtsverlies. We moeten nu even de tijd nemen voor een goede afweging over de verdere stappen. Simons steunt deze lijn volop”, aldus Kok. Van een concessie aan coalitiepartner CDA is volgens hem geen sprake.

Volgens een woordvoerster van Simons komt voor de staatssecretaris niet het tempo van de wijziging van het stelsel van ziektekostenverzekeringen op de eerste plaats: “Hij wil eventueel pas op de plaats maken, mits de zaak maar doorgaat.”