Koersdalingen gaan aan Amsterdamse beurs voorbij

AMSTERDAM, 21 APRIL. Koersdalingen in New York en Tokio maakten vanmorgen weinig indruk op de Amsterdamse effectenbeurs. De Nederlandse koersen daalden weliswaar licht in navolging van de internationale markten, maar de omzetten waren minimaal. De dollar moest terrein prijsgeven.

De EOE-index, die vorige week donderdag sloot op 310,25, was omstreeks het middaguur bijna 1,5 punt lager, een verlies van 0,4 procent. In New York daalden de koersen gisteren bijna een procent, in Tokio vanmorgen 1,66 procent.

De aandelenkoersen op Wall Street vielen gisteren ten prooi aan winstnemingen. De Dow Jones-index van de dertig meest verhandelde fondsen sloot 30,19 punten lager op 3336,31 punten. Vorige week tilde een recordreeks op dinsdag, woensdag en donderdag de beursbarometer in totaal 111,13 punten omhoog. Volgens handelaren had de zwakke stemming op de beurs van Tokio maandag een grote invloed op Wall Street. Op de Japanse beurs moest het Nikkei-maandag 2,9 procent terug. Tokio moest vanmorgen nog eens 284,03 punten terug tot 16.787,33, ofwel 1,66 procent. verwijs

De daling van de Japanse beurs zet vooral de obligatiekoersen in New York onder druk. Beleggers vrezen dat Japanners Amerikaanse obligaties wilden afstoten ter compensatie van koersverliezen in Tokio. Dit, gecombineerd met de koerswinsten op Wall Street de afgelopen week, deed veel Amerikaanse beleggers gisteren eieren voor hun geld kiezen. Het maximale verlies van de Dow Jones-index bedroeg 50 punten.

Na het lange Paasweekeinde begon de dollar de handel op de Europese wisselmarkten met een lagere koers. In Amsterdam stond de koers omstreeks het middaguur op 1,8718 gulden, na een slotkoers van 1,8785 gulden vorige week donderdag. De koersdaling op Wall Street versterkt de twijfels over het herstel van de Amerikaanse economie.