Johnny Shines overleden

TUSCALOOSA, 21 APRIL. De zanger en gitarist Johnny Shines, een van de voormannen van de invloedrijke "Delta Blues'-stroming, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden.

Shines groeide op in het delta-gebied van de Mississippi en speelde in de eerste helft van de jaren dertig samen met grootheden van de akoestische blues als Robert Johnson. Later verhuisde hij naar Chicago, waar hij naam maakte in de begintijd van de elektrisch versterkte blues.

Johnny Shines, die in de jaren vijftig in de vergetelheid was geraakt, werd rond 1965 herontdekt door blueshistorici en beleefde daarna een tweede carrière als festivalmuzikant. Ook maakte hij nieuwe platen, waaronder het samen met Robert "Junior' Lockwood opgenomen Hanging On, dat in 1980 voor een Grammy genomineerd werd.