Hockeysters Amsterdam winnen Cup

ROTTERDAM, 21 APRIL. Acht dagen na het behalen van de nationale titel hebben de hockeysters van Amsterdam ook de Europa Cup voor landskampioenen gewonnen. Op het eigen complex versloeg het team gisteren met 4-0 het Schotse Western Klick dat voor de vierde achtereenvolgende keer de verliezend finalist werd. Aanvoerder Ingrid Wolff (3x) en uitblinker Kitty Kooring maakten de doelpunten.

De belangrijkste wedstrijd van het vrouwentoernooi was, zoals gebruikelijk, de poulewedstrijd tussen Amsterdam en HGC. De thuisploeg won de zeer boeiende ontmoeting met 1-0 door een benutte strafcorner van Helen van der Ben. HGC, dat aan een gelijkspel genoeg had om de finale te bereiken, had een punt verdiend. De Wassenaarse ploeg kreeg negen strafcorners, maar benutte er niet één van. Een dag later maakte schutter Wietske de Ruiter wel zes doelpunten in de strijd om de bronzen medaille tegen Frankfurt (6-0).

Bij de mannen was de winst voor het Duitse Uhlenhorst dat in de finale Terrassa met 7-2 versloeg. Bloemendaal moest genoegen nemen met een derde plaats. In de ontmoeting met Club de France hield coach Pieter Offerman Cees-Jan Diepeveen en Hendrik-Jan Kooijman op de bank. Verdediger Marc Benninga kon niet spelen. Hij brak in de beginfase van het duel van zondag tegen Atletico Terrassa een middenhandsbeentje.

De blessure van Benninga was cruciaal voor het wedstrijdverloop. Na zijn uitvallen was Bloemendaal, zoals Offerman het na afloop zei “even de kluts kwijt”. Het geroutineerde Terrassa, aangemoedigd door 350 meegereisde fans, maakte er dankbaar gebruik van en scoorde in de periode van de zevende tot met vijftiende minuut liefst vier keer. Dat betekende de nekslag voor Bloemendaal dat uiteindelijk met 5-2 verloor. De Nederlanders deden nog wel verwoede pogingen om de opgelopen schade te herstellen. Bloemendaal kreeg negen strafcorners, maar het belangrijkste wapen van het team liep niet zoals gewoonlijk. Dat kwam vooral omdat de geblesseerde Benninga de vaste aangever van de corner is en wat dat betreft dus node werd gemist.

Bij Bloemendaal liep de oudste van het team, de 35-jarige Diepeveen, weer het meeste. De recordinternational verviel echter ook weer in zijn oude fout en protesteerde in de eerste helft in woord en daad tegen elke beslissing van de arbiters.

HGC won in Vught de Europa Cup 2 bij de mannen. In de poule werd titelverdediger Kampong (2-1) verslagen en in de eindstrijd het Engelse Hounslow (4-0). Thuisclub MOP greep bij de vrouwen net naast de beker. Het verloor na strafballen van het Engelse First Personnel.