Gewonden bij kaartverkoop Ajax-finale

AMSTERDAM, 21 APRIL. Twaalf mensen zijn zaterdagochtend bij het Ajax-stadion De Meer licht gewond geraakt in het gedrang, toen zeker 8000 voetballiefhebbers een kaartje probeerden te bemachtigen voor het duel met Torino op woensdag 13 mei.

De gewonden vielen vooral voorin de rij wachtenden, omdat supporters achteraan begonnen te dringen. Verscheidene mensen liepen daarbij snijwonden op door gebroken glas. De kaarten die voorvrije verkoop beschikbaar waren gesteld, waren om half elf, twee uur na het begin van de verkoop, al bijna uitverkocht. Er stonden toen nog ongeveer 7000 mensen te wachten in de hoop een toegangsbewijs te kunnen bemachtigen.

Ongeveer duizend mensen hadden de nacht doorgebracht bij stadion De Meer. Om zes uur stonden al 2000 mensen voor de loketten. Binnen twee uur was de rij uitgegroeid tot 7000 supporters. Iedereen kon maximaal vijf kaarten kopen.

Voor het duel met de Italiaanse club krijgen 42.000 mensen een plaats in het stadion. In de losse verkoop zijn 20.000 kaarten van de hand gedaan. De 7000 seizoenkaarthouders van Ajax hebben ieder recht op één toegangsbewijs. Daarvoor hebben ze tot woensdag de tijd. Bovendien maken 3500 toeschouwers uit Torino de reis naar Amsterdam.

Het duel dat op 13 mei in het Olympisch Stadion wordt gespeeld, is het tweede finaleduel in het toernooi om de UEFA-beker. De eerste wedstrijd wordt op 29 april gespeeld in Turijn.

Ajax-voorzitter M. van Praag zei dat de kaartverkoop in de toekomst “anders georganiseerd zal worden”. Hij zei ook dat hij van het incident “geleerd” had.