Dordtse arbiters in actie

De scheidsrechtersvereniging in de afdeling Dordrecht gaat voetbalverenigingen die zich schuldig maken aan molestatie van een arbiter, boycotten voor oefenduels en toernooien. Wedstrijden in competitieverband vallen vooralsnog buiten de boycot. Voorzitter Jan van der Wall van de scheidrechtersvereniging: “We willen nu eens duidelijk stellen dat de maat vol is.”

De KNVB zal deze week van het besluit van de arbiters op de hoogte worden gesteld.

Waarom zijn jullie tot deze stap overgegaan?

De afgelopen maanden zijn er te veel gevallen van bedreiging en molestatie geweest in zowel het senioren- als juniorenvoetbal. Daarnaast neemt ook de agressie rondom het zaalvoetbal in de afdeling buitenproportionele vormen aan. Daarom geven wij de verenigingen bij wijze van spreken een gele kaart. De leden vinden het niet meer prettig om een wedstrijd te fluiten bij een club waar een week eerder nog een collega werd gemolesteerd.

Is er in de afdeling Dordrecht vaker sprake van wangedrag?

Ik geloof niet dat er op de Dordtse velden meer agressie is dan op de velden in andere afdelingen, maar we willen deze tendens stopzetten. Het is toch ook belachelijk wat een scheidsrechter allemaal naar zijn kop geslingerd krijgt. Bovendien komen er steeds meer gevallen voor waarin een arbiter na een wedstrijd nog bedreigd wordt.

Met het boycotten van oefenwedstrijden en toernooien laat u de competitie ongemoeid?

We kunnen niet zomaar de hele competitie in de war sturen. De scheidsrechters worden door de KNVB aangesteld. Daar willen wij vooralsnog niet aan toornen. Dit is een eerste waarschuwing. Een grote waarschuwing. Vooral het voetbal heeft te lijden onder de normvervaging in de maatschappij. Maar daar horen de scheidsrechters niet onder te lijden.

Zijn de betrokken clubs en de KNVB al op de hoogte van jullie stappen?

We hebben vorige week dinsdag besloten om een brief op te stellen waarin de KNVB en de verenigingen op de hoogte van de voornemens van het scheidsrechterskorps worden gesteld. Die brief wordt in de loop van de deze week opgesteld en verzonden.