Cel voor vroegere partijtop Roemenië

BOEKAREST, 21 APRIL. Het Roemeense Hooggerechtshof heeft gisteren 21 voormalige partijkopstukken tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld wegens actieve steun aan de pogingen van de toenmalige dictator Nicolae Ceausescu om de opstand van december 1989 de kop in te drukken.

Met de vonnissen heeft het Hooggerechtshof een uitspraak van een lagere rechtbank ongedaan gemaakt. Deze had de verdachten, allen lid van Ceausescu's politburo, vrijgesproken. De 21 werden veroordeeld tot in totaal 255 jaar gevangenisstraf. De zwaarste straffen waren voor Silviu Curticeanu, Ana Muresan (de vroegere minister van handel) en Ioan Totu (oud-propagandachef en oud-minister van buitenlandse zaken); zij kregen elk zestien jaar gevangenisstraf. Acht anderen, onder wie voormalig minister van buitenlandse zaken Stefan Andrei en voormalig chef-ideoloog Dumitru Popescu, kregen veertien jaar. (Reuter/AP)