Burgemeester Haren veroordeeld tot boete

GRONINGEN, 21 APRIL. Burgemeester K. Weide van Haren is vanmorgen door de Groningse politierechter mr. P.J. Duinkerken conform de eis veroordeeld tot een geldboete van 900 gulden en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier maanden met een proeftijd van twee jaar wegens het doorrijden na een aanrijding. Duinkerken maakte onderscheid tussen de aanrijding die Weide op 10 maart in Groningen had veroorzaakt en het wegrijden erna.

Weide botste volgens twee ooggetuigen bij het achteruitrijden twee keer tegen een geparkeerde auto, die voor ruim 2400 gulden schade opliep. Toen zij hem daarop aanspraken reed Weide weg. Duinkerken noemde de schade aan de geparkeerde auto "wezenlijk' en liet bij de hoogte van de strafmaat meetellen dat Weide een "substantiële hoeveelheid alcohol' had gedronken voorafgaand aan de aanrijding.

Weide verklaarde dat hij tijdens een diner drie glazen sherry, drie glazen wijn en een glas whisky had gedronken. Hij beweerde niets van de botsing te hebben gemerkt. Tegen de mannen die hem aanspraken zou hij hebben gezegd: “Als er schade is, heb je mijn nummer”. Thuis dronk Weide twee glazen thee en twee glazen whisky. Twee getuigen kunnen dat volgens de burgemeester bevestigen.

De burgemeester werd thuis aangehouden, nadat de ooggetuigen zijn kenteken hadden doorgegeven aan de politie. Officier van Justitie mr. M.H. Severein noemde het "hoogst onaannemelijk' dat de Harense burgemeester niets had gemerkt van de aanrijding. Weide had volgens hem moeten uitstappen om de schade te bekijken en contact moeten zoeken met de benadeelden, die de getuigen kenden. Bovendien had hij de mogelijkheid de politie te waarschuwen of thuis de politie te bellen. Severein sprak van "een behoorlijke misdraging' van Weide als verkeersdeelnemer.

Weide was vanmorgen zelf niet aanwezig op de zitting. In een brief van zijn advocaat aan de rechter stond een verklaring van Weide dat hij de overtreding erkent.