Begroting PSV na lucratief jaar twee miljoen hoger

EINDHOVEN, 21 APRIL. Met een borreltje, een dinertje en televisie met teletekst bij de hand wachten de spelers van PSV met hun vrouwen, de technische leiding en het dagelijks bestuur vanavond in het Philips-stadion de ontwikkelingen in Kerkrade af. Verspeelt Ajax in de competitiewedstrijd tegen Roda JC twee punten dan is PSV landskampioen en wordt in besloten kring alvast een feestje gevierd. Zondag na het duel tegen FC Groningen volgt dan de ontvangst op het stadhuis en is een rondrit gepland door Eindhoven. Anders gebeurt dat de week daarop.

Dat PSV de landstitel nog zal ontgaan, daar houdt niemand serieus rekening mee. Maar het succes van een zesde landstitel sinds 1986 dient op bestuurlijk niveau onmiddellijk te worden vertaald in een adequate aanpak om de sportieve en financiële toekomst van de club veilig te stellen.

Daarom zegt manager-bestuurslid Kees Ploegsma: “We zitten dit jaar financieel heel goed. We spelen praktisch quitte. Voor volgend seizoen wordt de begroting opgetrokken naar 32 miljoen gulden. Alleen het stadion met restaurant-verhuur heeft dit jaar al bijna zeven miljoen gulden opgebracht. Sportief hadden we in het veld alleen meer moeten bieden. We hebben dit seizoen te lang alleen maar competitiewedstrijden gespeeld.”

Van collega Verschueren van Anderlecht heeft Ploegsma gehoord dat de Belgische club in de Europa Cup voor landskampioenen, ondanks dat de publieke belangstelling enigszins tegenviel omdat Anderlecht snel was uitgeschakeld, vijfëneenhalf miljoen gulden heeft overgehouden. Ploegsma: “Dat haal je natuurlijk nooit uit één wedstrijd. Daarom ben ik een voorstander van het poule-systeem in de Europa Cup. We moeten ons daar dan ook volgend seizoen voor plaatsen.”

De vroegtijdige uitschakeling in de Europa Cup vormde de enige smet op PSV, dat in de competitie door een omstreden strafschop tien minuten voor tijd alleen maar van Ajax verloor. Ploegsma: “Toch heb ik niet met jaloerse ogen naar Ajax en Feyenoord gekeken in de Europa Cup. Die clubs hebben een hoop punten voor het Nederlandse voetbal binnengehaald. Met z'n drieën zijn we er dertien keer in geslaagd een Europa-Cupfinale te bereiken. Voor zo'n klein land geen slechte zaak.”

Om Europees gezien volgend seizoen de boot niet opnieuw te missen, wil Ploegsma snel zaken doen. “Wanneer Vanenburg blijft kopen we één speler, gaat hij weg dan kopen we er twee. Als Vanenburg vertrekt denken we aan een type Aron Winter. Daar maak ik geen geheim van. Wel word ik doodziek van alle verhalen dat we heel Ajax zouden willen opkopen. Jonk speelt een uitstekend seizoen, komt op de televisie, hup zijn naam wordt meteen in verband gebracht met PSV. Terwijl zijn zaakwaarnemer Rob Jansen van niets weet en wij ook niet. Ik heb Ajax maar weer een fax gestuurd om de zaak uit te leggen.”

Dat PSV zich wil versterken met Aron Winter en Feyenoorder Peter Bosz staat echter vast. Werkers in het voetbal met capaciteiten zonder dat zij vedette-neigingen etaleren. Want vedetten, of zij die dat menen te zijn, heeft de formatie uit Eindhoven al genoeg. Hoewel Vanenburg door het Eindhovense publiek niet als zodanig wordt behandeld. De fluitconcerten hebben door zijn ziel gesneden. Vanenburg wil mede om die reden weg uit Nederland, naar Italië. “Ik wil rust, speel nog twee wedstrijden voor PSV maar dat ik vertrek staat voor achtënnegentig procent vast”, verklapt Vanenburg. “Over twee weken is dat honderd procent.”

PSV beschikt echter over een goede as in het elftal zodat een enkele gerichte aankoop volgens Ploegsma voldoende is om volgend seizoen op verschillende fronten weer een hoofdrol te spelen. Waarbij de nieuwe trainer Hans Westerhof graag Vanenburg wil behouden voor het elftal. Ploegsma: “Voorlopig heeft zich voor Vanenburg nog geen koper uit Italië gemeld. Het is voor alle partijen wenselijk dat er snel duidelijkheid komt. Want PSV moet toch verder.”

Zakelijk gezien werkt PSV gestaag verder aan de toekomst. Met ingang van het komende seizoen wordt alweer een nieuwe tribune in gebruik genomen, waarin elf business-rooms zijn gebouwd. De KLM is de eerste afnemer voor 95.000 gulden per seizoen. Met het ruim miljoen dat de nieuwe business-rooms oplevert is het totale bedrag van de business-activiteiten in Eindhoven daarmee uitgegroeid tot zo'n elf miljoen gulden. De club heeft twaalf subsponsors en 350 bedrijven die hun eigen plaatsen in het stadion hebben gekocht.

Ploegsma: “Wij hebben in 1996 echt een stadion dat aan alle moderne eisen, ook van de UEFA - dus allemaal zitplaatsen - voldoet. Want voorlopig is de praktijk wel zo dat er overal geluld wordt over nieuwe stadions, maar Eindhoven is de enige plaats waar ook daadwerkelijk wordt gebouwd.”

    • Marc Serné